Den Dolder, het dorp waar iedereen welkom is. BNNVARA heeft een serie Typisch Den Dolder gemaakt. Hoofdrolspelers zijn: Anton aan het hoofd bij boekbinderij Patist, raadslid Tjarda met een visuele beperking, kunstenaarsduo Koen en Dees, jonge cabaretière Anne Neuteboom en Yolanda en Rick. Vanaf 22 februari op NPO 2.

Typisch is dit keer in de provincie Utrecht, in het bosrijke Den Dolder. Een relatief jong dorp, dat ruim 100 jaar geleden ontstond door de komst van een zeepfabriek en het psychiatrisch zorgcomplex de Willem Arntsz Hoeve. Deze werden gebouwd aan de spoorlijn van Utrecht naar Amersfoort. Iedereen kent Den Dolder ook door de afschuwelijke moord op Anne Faber in 2017. Die gebeurtenis heeft een enorme impact op het dorp gehad, maar (zo werd van alle kanten benadrukt) Den Dolder is meer dan dat. En dat zien we door een kijkje te nemen in de levens van verschillende bewoners. Typisch Den Dolder is vanaf 22 februari iedere maandag t/m donderdag om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Typisch is in het bosrijke Den Dolder, met arbeiderswoningen, dure villa’s, en -aan de overkant van de weg- het terrein van de Willem Arntsz Hoeve, waar al meer dan 100 jaar mensen met een beperking zorg krijgen. Hoe vormen zulke verschillende mensen samen een dorp?

Aflevering 1 maandag 22 februari 2021
Andries was de baas van snackbar Dolle Dries en werkte dag en nacht. Maar hij verkocht de boel en is nu tevreden klusser. Iedereen in Den Dolder kent hem en hij kent iedereen. Anne woont anti-kraak in Den Dolder. Ze is een jonge veelbelovend cabaretier, met een drukke agenda, maar corona legde alles stil. Dat betekent geen werk en geen geld. Hoe overleeft Anne de crisis?
Yolanda heeft een man, een dochter van 3 en haar eigen beautysalon in de achtertuin. Èn ze wil heel graag opnieuw zwanger worden, maar dat gaat niet vanzelf.
Op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve woont het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees in een voormalig zusterhuis. Veel mensen zullen Den Dolder kennen van de moord op Anne Faber, nu ruim drie jaar geleden. Koen en Dees vertellen wat dat teweegbracht in het dorp.

Aflevering 2 dinsdag 23 februari 2021
Midden door het kleine dorp Den Dolder loopt een spoorlijn met een station. Een uitkomst voor Tjarda, die een ernstige visuele beperking heeft en zo toch onafhankelijk is. Ze heeft een gezin, een baan en zit voor de VVD in de gemeenteraad. Hoe krijgt ze dat allemaal voor elkaar?
Op het bedrijventerrein van Den Dolder is de firma Brickr gevestigd, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun ziel en zaligheid leggen in het opnieuw sorteren en compleet maken van Lego.
Koen en Dees zijn allebei kunstenaar en wonen op het terrien van de Willem Arntsz Hoeve. Ze maakten stickers met de tekst: ‘Als ik gek ben, wil ik niet gestoord worden’, om aan te geven: iedereen hoort erbij.
Björn is gitarist, docent en gescheiden vader van twee dochters. Hij geeft les op het Tech College, een ROC voor technische beroepen. Hij geeft nu online-les en alle leerlingen zitten thuis achter de laptop. Maar dat valt nog niet mee, als je juist met je handen wilt leren werken.

Aflevering 3 woensdag 24 februari 2021
Tjarda heeft een drukke baan, een jong gezin en ze is gemeenteraadslid voor de VVD. Door haar visuele beperking moet ze extra moeite doen voor dat raadswerk. Vandaag praat ze met de griffier over mogelijke ondersteuning.
De mensen van Brickr verkopen hun nieuw samengestelde Lego-sets op de markt. Het is koud vandaag. Komen er wel genoeg klanten?
De band van Björn repeteert in een studio, vlak bij de plek waar Anne Faber ruim drie jaar geleden werd gevonden. Hij schreef er toen een nummer over, dat inmiddels een bredere betekenis gekregen heeft.
Cabaretier Anne mag weer optreden! Ze doet twee korte voorstellingen van haar show op éen avond, voor een zaal met 30 mensen. Dat valt nog niet mee.

Aflevering 4 donderdag 25 februari 2021
Anton staat aan het hoofd van het familiebedrijf Patist, een boekbinderij die in de jaren zestig in Den Dolder is gestart door opa Patist. Er wordt met hart en ziel aan de zaak gewerkt, maar als Anton ermee stopt is er geen opvolger.
Koen en Dees gaan met hond Pukkie naar de dierenarts. Ze was geopereerd aan een gebroken pootje. Is de dokter tevreden?
Andries heeft een druk sociaal leven waarvan een groot deel zich afspeelt in het café. Maar alles is nu gesloten en zelfs bij De Egelantier mag je alleen nog maar iets komen afhalen.
Yolanda is bezig met haar laatste IVF-poging. Vandaag krijgt ze een telefoontje uit het ziekenhuis.

Aflevering 5 maandag 1 maart 2021

Annemieke en Matthijs runnen samen met een stoet vrijwilligers kinderhospice ZonnaCare, waar kinderen die heel veel zorg nodig hebben, kunnen komen logeren. Fijn voor de kinderen èn voor de ouders.

Het is zaterdag en ook dan is Anton druk met zijn boekbinderij Patist. Z’n moeder en z’n zus maken de zaak schoon en zoon Kees brengt de bestellingen rond. ’s Middags maakt Anton z’n hoofd leeg: hij hakt hout!

Tjarda’s dochter Cecilia van drie leert fietsen in de straat. Heel normaal om er dan als moeder achteraan te hollen, maar als je maar 5% kunt zien is dat niet zo vanzelfsprekend.

Raël is net 18 en woont nog thuis, tenminste: in een chalet in de achtertuin van z’n moeder. Hij heeft een pittige periode achter de rug.

 

Aflevering 6 dinsdag 2 maart 2021

Yolanda heeft in haar achtertuin een beautysalon, maar die is gesloten wegens de lockdown. Ze heeft geen recht op steun van de overheid, omdat haar man een baan heeft. Maar hoe moet je t volhouden als er langdurig een salaris wegvalt?

Bij Brickr maken ze weer nieuwe sets van tweedehands Lego. Chef Niels leent vandaag een Porsche om de werknemers op een feestelijke manier naar huis te brengen.

Annemieke van kinderhospice ZonnaCare haalt drie kinderen met haar eigen rolstoelbus op bij de dagopvang.

Björn is een gescheiden vader en om de week wonen zijn puberdochters bij hem. Dat nieuwe leven was nog best even wennen in het begin.

 

Aflevering 7 woensdag 3 maart 2021

Het kunstenaarsechtpaar Dees en Koen werken voor de website ‘Mensen van Den Dolder’, waarbij ze zich afvragen: bestaat de èchte Doldenaar?

Raël woont in een heus chalet in de achtertuin van zijn moeder. Vandaag geeft hij een housewarmingparty. Het is een klein feestje, want er mogen door de coronamaatregelen maar twee vrienden komen.

In de boekbinderij van Anton werkt een deel van de familie mee. Zoon Kees brengt de bestellingen rond. Hij werkt na andere ervaringen toch het liefst in het bedrijf van z’n vader.

 

Aflevering 8 donderdag 4 maart 2021

Tjarda heeft een visuele beperking en zit in de gemeenteraad. Dat levert problemen op omdat ze niet even snel iets kan opzoeken of nalezen. En daarom heeft ze nu een assistent. Hun politieke voorkeur loopt uiteen maar verder kunnen ze t uitstekend met elkaar vinden.

Bij Anton van boekbinderij Patist nemen twee collega’s afscheid. Daarom organiseren ze een borrel op afstand in de zaak.

Annemiek en Matthijs hebben eigenlijk te weinig ruimte in hun huis voor het kinderhospice. Daarom willen ze graag uitbreiden, maar de buren liggen dwars. Nu proberen ze binnenskamers zò te verbouwen dat de ruimte nog beter benut wordt.

Anne woont anti-kraak in een gebouw met een zee aan ruimte van trappen en gangen. Haar werk als cabaretier ligt nu helemaal stil en om de tijd te doden gaat ze midgetgolfen in eigen huis, met vriend Thijs. Daar maken ze voor zichzelf een show van.

Typisch is in het bosrijke Den Dolder, met arbeiderswoningen, dure villa’s, en -aan de overkant van de weg- het terrein van de Willem Arntsz Hoeve, waar al meer dan 100 jaar vooral mensen met psychiatrische problemen zorg krijgen. Hoe vormen zulke verschillende mensen samen een dorp?

Aflevering 9 maandag 15 maart 2021

Mieke en Marinus wonen tegenover ’t Stille Hofje, de begraafplaats van Den Dolder, waar ze met hart en ziel werken. Mieke bereidt een uitvaart voor.
Raël kwam in een kliniek van z’n wietverslaving af en het rommelige leven dat daarbij hoorde is ook voorbij. Hij werkt nu bij AH met een groep collega’s waarbij hij zich helemaal thuis voelt.
Tijmen heeft zijn dagbesteding bij Brickr, waar ze tweedehands Lego-sets compleet maken èn een baan bij Expert. Daar begint de dag met het uitlaten van de hond van de baas.
En Dries scheurt op z’n quad het dorp door.

Aflevering 10 dinsdag 16 maart 2021

Cabaretier Anne en vriend Thijs dromen van een leven op het podium, maar alles ligt stil. Gelukkig is Netflix geïnteresseerd in jonge cabaretiers, maar dat levert bijna niks op. En dan moet Anne waarschijnlijk ook nog haar huis uit.
Arjan geeft muziektherapie aan forensisch psychiatrische patiënten. Het mooiste vak dat er is, zegt ie zelf. Hoe werkt dat precies, die therapie?
En Marinus praat op zijn begraafplaats met een vriend over afscheid nemen.

Aflevering 11 woensdag 17 maart 2021

Mieke en Marinus werken samen bij een uitvaart.
Tijmen is thuis met z’n vriendin Jayne. Zijn ouders zijn vandaag aan het werk in de cosmetische kliniek. Ze vertellen openhartig hoe het is om een kind te krijgen dat ‘anders’ is dan je had verwacht.
Raël zijn echte passie is knutselen aan scooters. En zijn droom: een eigen scooter-zaak.
Anne’s optreden liggen stil en ze stopt haar creativiteit nu in de verkoop van kleren. Daarvoor moeten er foto’s gemaakt worden en ze is haar eigen model. Moet je wel even over de schaamte heen stappen…

Aflevering 12 donderdag 18 maart 2021

Yolanda heeft een schoonheidssalon in de achtertuin, maar die is al maanden gesloten door de lockdown. Ze verkoopt nu pakketjes beautyproducten en maakt tutorials.
Mieke en Marinus runnen samen een uitvaartonderneming. Maar Marinus is ziek en heeft het benauwd. Ze genieten van elke dag samen, maar beseffen ook dat het belangrijk is om te praten over het einde.
Björn is op school om met zijn groep leerlingen te praten. Ze hebben iets kapot gemaakt uit een soort stoer doenerij. Dat is toch helemaal niet nodig, zegt Björn.
En Anne vertrekt uit haar piepkleine anti-kraak-flatje uit Den Dolder, ze heeft een nieuw huis gevonden!

Hoofdrolspelers van Typisch Den Dolder

Anton Patist (56) staat aan het hoofd van het familiebedrijf Patist, een boekbinderij die in de jaren zestig in Den Dolder is gestart door opa Patist. Over een jaar of tien wil Anton misschien wel met pensioen. Maar een opvolger heeft hij niet, want het werk in de binderij is zwaar en rijk word je er niet van. Om zijn zorgen over zijn personeel en de toekomst kwijt te raken, brengt hij zijn vrije tijd graag buiten door: houthakken met z’n maten of sporten op Vliegbasis Soesterberg.

Tjarda (34) woont in Den Dolder met Frans en haar twee kinderen. Tjarda heeft maar 5 procent zicht en daarom zijn vanzelfsprekende dingen als reizen ingewikkelder voor haar, dan voor een ander. Door haar visuele beperking moet ze noodgedwongen hulp inschakelen, maar dat weerhoudt Tjarda niet om haar ambities te verwezenlijken. Ze heeft een fulltime baan en is raadslid voor de VVD in de gemeente Zeist. En in haar spaarzame vrije tijd holt ze dochter Cecilia achterna, als ze haar leert fietsen.

Yolanda (31) en Rick (34) zijn echte Doldenaren. Yolanda is schoonheidsspecialiste en heeft haar eigen beautysalon ‘Pleasure of Beauty’ in de achtertuin. Samen zijn ze dolgelukkig met dochter Jill (3), maar toch voelt hun gezin niet compleet. Yolanda en Rick hebben al een aantal IVF-pogingen achter de rug, in de hoop op een broertje of zusje voor Jill. Typisch Den Dolder volgt ze tijdens hun laatste poging. En dan moet ze vanwege de lockdown haar zaak sluiten.

Anne (31) is een jonge, veelbelovende cabaretier. Per toeval kwam ze in Den Dolder terecht, want hier kan ze goedkoop wonen in een anti-kraakpand. Anne’s leven is één en al onzekerheid. Wanneer kan ze weer optreden? Hoelang kan ze in haar woning blijven? In maart 2020 begon ze met try-outs van haar derde voorstelling, maar Corona gooide roet in het eten. Anne heeft daarom andere creatieve talenten aangeboord: ze maakt tekeningen en animaties en heeft sinds kort een eigen webshop. Maar wanneer staat ze weer op de planken? Met beste vriend Thijs, ook cabaretier, filosofeert ze over hun vak. Ze gaan een potje midgetgolfen in het enorme anti-kraakpand.

Ook zijn in Typisch Den Dolder te zien: het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees. Zij wonen in een voormalige zusterwoning op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve en zetten zich op allerlei manieren in om het dorp te verbinden. De mensen van dagbesteding Brickr sorteren met engelengeduld legostenen. En Andries was eigenaar van snackbar Dolle Dries; hij werkte dag en nacht. Maar hij verkocht de zaak, doet nu allerhande klussen en geniet vooral van zijn vrije tijd.

 

Bekijk hier de trailer >>>