Den Dolder, het dorp waar iedereen welkom is. BNNVARA heeft een serie Typisch Den Dolder gemaakt. Hoofdrolspelers zijn: Anton aan het hoofd bij boekbinderij Patist, raadslid Tjarda met een visuele beperking, kunstenaarsduo Koen en Dees, jonge cabaretière Anne Neuteboom en Yolanda en Rick. Vanaf 22 februari op NPO 2.

Typisch is dit keer in de provincie Utrecht, in het bosrijke Den Dolder. Een relatief jong dorp, dat ruim 100 jaar geleden ontstond door de komst van een zeepfabriek en het psychiatrisch zorgcomplex de Willem Arntsz Hoeve. Deze werden gebouwd aan de spoorlijn van Utrecht naar Amersfoort. Iedereen kent Den Dolder ook door de afschuwelijke moord op Anne Faber in 2017. Die gebeurtenis heeft een enorme impact op het dorp gehad, maar (zo werd van alle kanten benadrukt) Den Dolder is meer dan dat. En dat zien we door een kijkje te nemen in de levens van verschillende bewoners. Typisch Den Dolder is vanaf 22 februari iedere maandag t/m donderdag om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Typisch is in het bosrijke Den Dolder, met arbeiderswoningen, dure villa’s, en -aan de overkant van de weg- het terrein van de Willem Arntsz Hoeve, waar al meer dan 100 jaar mensen met een beperking zorg krijgen. Hoe vormen zulke verschillende mensen samen een dorp?

Aflevering 1 maandag 22 februari 2021
Andries was de baas van snackbar Dolle Dries en werkte dag en nacht. Maar hij verkocht de boel en is nu tevreden klusser. Iedereen in Den Dolder kent hem en hij kent iedereen. Anne woont anti-kraak in Den Dolder. Ze is een jonge veelbelovend cabaretier, met een drukke agenda, maar corona legde alles stil. Dat betekent geen werk en geen geld. Hoe overleeft Anne de crisis?
Yolanda heeft een man, een dochter van 3 en haar eigen beautysalon in de achtertuin. Èn ze wil heel graag opnieuw zwanger worden, maar dat gaat niet vanzelf.
Op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve woont het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees in een voormalig zusterhuis. Veel mensen zullen Den Dolder kennen van de moord op Anne Faber, nu ruim drie jaar geleden. Koen en Dees vertellen wat dat teweegbracht in het dorp.

Aflevering 2 dinsdag 23 februari 2021
Midden door het kleine dorp Den Dolder loopt een spoorlijn met een station. Een uitkomst voor Tjarda, die een ernstige visuele beperking heeft en zo toch onafhankelijk is. Ze heeft een gezin, een baan en zit voor de VVD in de gemeenteraad. Hoe krijgt ze dat allemaal voor elkaar?
Op het bedrijventerrein van Den Dolder is de firma Brickr gevestigd, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun ziel en zaligheid leggen in het opnieuw sorteren en compleet maken van Lego.
Koen en Dees zijn allebei kunstenaar en wonen op het terrien van de Willem Arntsz Hoeve. Ze maakten stickers met de tekst: ‘Als ik gek ben, wil ik niet gestoord worden’, om aan te geven: iedereen hoort erbij.
Björn is gitarist, docent en gescheiden vader van twee dochters. Hij geeft les op het Tech College, een ROC voor technische beroepen. Hij geeft nu online-les en alle leerlingen zitten thuis achter de laptop. Maar dat valt nog niet mee, als je juist met je handen wilt leren werken.

Aflevering 3 woensdag 24 februari 2021
Tjarda heeft een drukke baan, een jong gezin en ze is gemeenteraadslid voor de VVD. Door haar visuele beperking moet ze extra moeite doen voor dat raadswerk. Vandaag praat ze met de griffier over mogelijke ondersteuning.
De mensen van Brickr verkopen hun nieuw samengestelde Lego-sets op de markt. Het is koud vandaag. Komen er wel genoeg klanten?
De band van Björn repeteert in een studio, vlak bij de plek waar Anne Faber ruim drie jaar geleden werd gevonden. Hij schreef er toen een nummer over, dat inmiddels een bredere betekenis gekregen heeft.
Cabaretier Anne mag weer optreden! Ze doet twee korte voorstellingen van haar show op éen avond, voor een zaal met 30 mensen. Dat valt nog niet mee.

Aflevering 4 donderdag 25 februari 2021
Anton staat aan het hoofd van het familiebedrijf Patist, een boekbinderij die in de jaren zestig in Den Dolder is gestart door opa Patist. Er wordt met hart en ziel aan de zaak gewerkt, maar als Anton ermee stopt is er geen opvolger.
Koen en Dees gaan met hond Pukkie naar de dierenarts. Ze was geopereerd aan een gebroken pootje. Is de dokter tevreden?
Andries heeft een druk sociaal leven waarvan een groot deel zich afspeelt in het café. Maar alles is nu gesloten en zelfs bij De Egelantier mag je alleen nog maar iets komen afhalen.
Yolanda is bezig met haar laatste IVF-poging. Vandaag krijgt ze een telefoontje uit het ziekenhuis.

Hoofdrolspelers van Typisch Den Dolder

Anton Patist (56) staat aan het hoofd van het familiebedrijf Patist, een boekbinderij die in de jaren zestig in Den Dolder is gestart door opa Patist. Over een jaar of tien wil Anton misschien wel met pensioen. Maar een opvolger heeft hij niet, want het werk in de binderij is zwaar en rijk word je er niet van. Om zijn zorgen over zijn personeel en de toekomst kwijt te raken, brengt hij zijn vrije tijd graag buiten door: houthakken met z’n maten of sporten op Vliegbasis Soesterberg.

Tjarda (34) woont in Den Dolder met Frans en haar twee kinderen. Tjarda heeft maar 5 procent zicht en daarom zijn vanzelfsprekende dingen als reizen ingewikkelder voor haar, dan voor een ander. Door haar visuele beperking moet ze noodgedwongen hulp inschakelen, maar dat weerhoudt Tjarda niet om haar ambities te verwezenlijken. Ze heeft een fulltime baan en is raadslid voor de VVD in de gemeente Zeist. En in haar spaarzame vrije tijd holt ze dochter Cecilia achterna, als ze haar leert fietsen.

Yolanda (31) en Rick (34) zijn echte Doldenaren. Yolanda is schoonheidsspecialiste en heeft haar eigen beautysalon ‘Pleasure of Beauty’ in de achtertuin. Samen zijn ze dolgelukkig met dochter Jill (3), maar toch voelt hun gezin niet compleet. Yolanda en Rick hebben al een aantal IVF-pogingen achter de rug, in de hoop op een broertje of zusje voor Jill. Typisch Den Dolder volgt ze tijdens hun laatste poging. En dan moet ze vanwege de lockdown haar zaak sluiten.

Anne (31) is een jonge, veelbelovende cabaretier. Per toeval kwam ze in Den Dolder terecht, want hier kan ze goedkoop wonen in een anti-kraakpand. Anne’s leven is één en al onzekerheid. Wanneer kan ze weer optreden? Hoelang kan ze in haar woning blijven? In maart 2020 begon ze met try-outs van haar derde voorstelling, maar Corona gooide roet in het eten. Anne heeft daarom andere creatieve talenten aangeboord: ze maakt tekeningen en animaties en heeft sinds kort een eigen webshop. Maar wanneer staat ze weer op de planken? Met beste vriend Thijs, ook cabaretier, filosofeert ze over hun vak. Ze gaan een potje midgetgolfen in het enorme anti-kraakpand.

Ook zijn in Typisch Den Dolder te zien: het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees. Zij wonen in een voormalige zusterwoning op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve en zetten zich op allerlei manieren in om het dorp te verbinden. De mensen van dagbesteding Brickr sorteren met engelengeduld legostenen. En Andries was eigenaar van snackbar Dolle Dries; hij werkte dag en nacht. Maar hij verkocht de zaak, doet nu allerhande klussen en geniet vooral van zijn vrije tijd.

Bekijk hier de trailer >>>