Tiny Forest zijn populair en overal schieten de minibossen als paddenstoelen uit de grond. Maar dat was vijf jaar geleden wel anders, vertelt initiatiefnemer en schrijver Daan Bleichrodt, woonachtig in Den Dolder, in zijn boek Tiny Forest. Klein bos, groot avontuur.

Daan raakte de kleine bossen aan de straatstenen niet kwijt. Dat veranderde na de aanplant van het eerste bos in gemeente Zaanstad. Ondertussen liggen er meer dan 125 Tiny Forest in Nederland en 60 bij mensen in de achtertuin. Voor kleinere tuinen bedacht IVN de Tiny Forest, een minibos van 6m2 voor in de tuin. Al 5000 tuineigenaren legde zo’n minibosje aan. Tiny Forest trekt ook de grens over en in België, Curaçao, Engeland en Frankrijk volgen mensen dit voorbeeld en planten er ook lustig op los.

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een inheems bos en zo groot als een tennisbaan. Dit minibos wordt volgens een speciale methode aangelegd, dat bedacht is door de Japanse professor Akira Miyawaki. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Wil je meer weten over Tiny Forest, kijk dan op https://www.ivn.nl/tinyforest

Waarom is dit nodig?
Twee op de drie kinderen groeit op in de stad, ver weg van de natuur. Met Tiny Forest wilde initiatiefnemer Daan natuur naar kinderen toe brengen, in plaats van andersom. Doordat kinderen zelf het bos planten, het bos verzorgen en les krijgen in het buitenlokaal bouwen ze een band op met de natuur. Dat is goed voor kinderen en goed voor de natuur.

Als je in Den Dolder woont, lijkt bos zo vanzelfsprekend. Het Ockerbos, het Pleinesbos en het bosje bij de Torteltuin worden volop gebruikt voor wandelen, spelen en honden uitlaten. Maar helaas hebben de meeste kinderen niet zoveel geluk en groeien ze op in een wereld, die bestaat uit stoepen, stenen en straten.

Inheemse beplanting
In een Tiny Forest staan alleen maar inheemse bomen en struiken. Inheems betekent dat bomen op eigen kracht – zonder menselijke ingrijpen – naar Nederland zijn gekomen. Deze planten zijn helemaal aangepast aan onze omstandigheden en de insecten en bodemdiertjes die hier leven. Inheemse planten zijn goed voor de natuur en dat blijkt ook uit onderzoek. Wil je meer lezen over het belang van inheemse planten? Inheemse bomenexpert Bert Maes schreef voor ons dit artikel https://www.ivn.nl/tinyforest/plant-inheems-de-kracht-van-onze-wilde-planten

Goed voor de biodiversiteit
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen doen sinds 2017 onderzoek naar Tiny Forest. De afgelopen vier jaar ontdekten zij 934 verschillende plant- en diersoorten in de kleine bosjes. En dat terwijl de bosjes vaak op een plek midden in de stad staan. Daarnaast slaan de Tiny Forests 250 kg CO2 per jaar op, dat is net zoveel CO2-uitstoot als je met de auto van Den Dolder naar Barcelona rijdt.

Klein bos, groot avontuur
Het planten van een Tiny Forest is populair, maar pioniers Daan Bleichrodt en Maarten Bruns startten klein – met het planten van zeshonderd inheemse boompjes in Zaanstad. Binnen vijf jaar groeide dit Zaanse minibos uit tot een rage. Hoe kon het zo vreselijk uit de hand lopen? Daan en Maarten geven de lezer een kijkje achter de schermen en laten zien hoe dit stadsbosje uitgroeide tot een boom van een beweging. Ga mee op reis en dompel jezelf onder in de wereld van de stadsnatuur en alles wat daarbij komt kijken …

Wil je alles weten over Tiny Forest en hoe je zelf natuur creëert? Bestel dan nu het boek van Daan. Tot 1 juni krijg je de verzendkosten cadeau en kost het boek: €19.90
Bestel het hier!

Wie is Daan Bleichrodt?
Daan Bleichrodt woont sinds 2016 in Den Dolder, samen met zijn vriendin Kiki en zoontjes Mees (4) en Tijn (1). Hij werkt bij IVN natuureducatie en is verantwoordelijk voor Tiny Forest in Nederland en helpt organisaties in België en Engeland om ook kleine bossen te planten. En hij legde ook de allereerste Tuiny Forest ter wereld aan in zijn eigen voortuin.