“Hoeveel ouders van opgroeiende kinderen kopen nu net als ik nieuwe gympen voor school? En wat doen ze dan met die oude, nog goede, maar te kleine gympen? Je zou dat maatje 31 moeten kunnen doorgeven, maar aan wie?

Petra Koek in gesprek met Maaike Nijnens, organisator van FB-pagina Spullen uitwisseling Den Dolder

Delen maakt blij! Zo ontstond bij Maaike het idee om FB-pagina Spullen uitwisseling Den Dolder in het leven te roepen. Facebook, want lekker laagdrempelig. En Den Dolder omdat ze het belangrijk vindt dat mensen – al is het maar door overtollige spullen – contact hebben met elkaar. En de gympen waren de aanleiding maar de laatste tijd zijn heel wat schaatsen – in die ene winterweek – en skeelers – in die volgende lenteweek – langs gekomen!

In het begin liep het niet zo storm maar nu weten mensen elkaar steeds beter te vinden via mijn FB-pagina.

En zeker de laatste tijd lijkt het wel of heel Den Dolder aan het opruimen is! En niet zo’n beetje ook: Boekenkasten met inhoud (ja, ja), heel veel peuter- en kinderkleding, speelgoed, fietsjes en spelletjes voor buiten en binnen komen langs. En steeds meer reageren buurtgenoten snel en enthousiast en komen ze de spullen graag ophalen. Er ontstaat een leuk contact, al dan niet aan de deur of in de voortuin, en de spullen wisselen van eigenaar. Zonder dat het geld kost, alhoewel er wel eens een reep chocola of een bloemetje wordt aangereikt, zo lief.”

Minstens zo belangrijk is dat er hierdoor ook minder grondstoffen verloren gaan. Ja inderdaad, een circulaire economie, nog zo’n drijfveer van Maaike. En wat een ruimte ontstaat er zo in je kelder, schuur, huiskamer. En ruimte in je portemonnee natuurlijk! Win-win is zacht uitgedrukt.

Maaike begon in november 2017 en deze maand zijn er maar liefst 486 leden! Het is belangrijk dat er alleen mensen uit Den Dolder lid zijn van de FB-pagina. “Juist het onderlinge contact is de toegevoegde waarde van mijn inspanningen. En de spullen hoeven ook niet allemaal groot of duur te zijn: het eerste contact dat ik met Petra had was het ophalen van een handjevol vogelveren… voor mijn werk met de kleuters!”

Zo zie je maar: niks weggooien of ongebruikt laten wat een ander nog kan gebruiken. Zelfs een duivenveertje kan het begin van een contact zijn!

Lees hier meer over de Facebookpagina. En klik hier om gelijk lid te worden.