Op woensdag 7 juli werd tijdens een officieel moment de gevelkunst aan de Wilhelmina van Essenlaan ‘geopend’ om het te bewonderen. De muurschildering is tot stand gekomen door De Historische Vereniging Den Dolder en het Geheugen van Zeist. De betekenis van dit moderne kunstwerk heeft dan ook alles te maken met de bijzondere geschiedenis van Den Dolder.

Veel bewonderaars, fans én de kunstenaar zelf waren bijeengekomen bij het moment van officiële opening. Peter de la Mar (Het Geheugen van Zeist), de wethouder Marcel Fluitman en Petra Koek (De Historische Vereniging Den Dolder) hebben samen met betrokkenen een plaquette op de muur geschroefd.

Op deze plaquette staat een QR code waar meer informatie over het ontstaan en ook de sponsoren van de gevelkunst worden genoemd. Alle mensen die langslopen, kunnen dus niet alleen de gevelkunst bekijken, maar ook de betekenis via de code met een smartphone lezen.

Het kunstwerk vertelt het historische verhaal van Den Dolder: De duif en de zeepbellen verwijzen naar zeepfabriek De Duif, die begin 20e eeuw aan de basis heeft gestaan van de ontwikkeling van het dorp. Meer over de betekenis vind je op de website van het Geheugen van Zeist. In de bellen zijn de andere pijlers van Den Dolder zichtbaar:

Over de kunstenaar
Afgelopen 16 juni is Tim Rodermans (Surfing4art.nl) begonnen aan de enorme muurschildering.  Een waanzinnig werk, met hoogwerker, beamer, dronebeelden en constante blikken van bewonderaars. Er wordt een film ontwikkeld waarin je de kunstenaar aan het werk ziet en steeds een stapje maakt om het compleet te maken.

Diverse sponsoren hebben ervoor gezorgd dat dit project binnen het jaar verwezenlijkt kon worden. Mede mogelijk gemaakt door Geheugen van Zeist, Gemeente Zeist, Makelaar Burgersdijk, Parkland Makelaar, Van Tellingen Pul Stichting.

Dit gevelkunstproject is tot stand gekomen door de inzet van:
Bea van Nimwegen (bewoonster Delta Résidence)
Irene Kosterman (bewoonster Delta Résidence)
Jan Hein Daniëls (Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving)
Henk van den Bosch (Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving)
Casper Broekaart (Cultuurmakelaar gemeente Zeist)
Petra Koek (Historische Vereniging Den Dolder)
Peter de la Mar (Geheugen van Zeist)