Vraag jij je wel eens af wat je kan doen om je klimaatimpact te verminderen? Dagelijks maken we bewust of onbewust keuzes die effect hebben op de wereld waarin we leven.

Samen zetten we de volgende stap naar de toekomst van morgen!

Tijdens klimaatgesprekken word je positief uitgedaagd en leer je van elkaar. Stichting WAardevol organiseert vanaf 25 september 2020 samen met Stichting Klimaatgesprekken praktische workshops in filmhuis Den Dollywood. 

Door: Steven Snepvangers en Alexander Groen

Wat zijn KlimaatGesprekken?
KlimaatGesprekken bestaat uit een serie van zes workshops en maakt gebruik van de gerijpte methode van Carbon Conversations. Deze bestaat al ruim 10 jaar in de UK en werd door de Guardian ‘een van de meest veelbelovende initiatieven tegen klimaatverandering’ genoemd. Begin 2016 haalden Manu Busschots en Bianca van Walbeek de methode naar Nederland. Inmiddels is er een stichting met een bevlogen bestuur en zijn er veel enthousiaste vrijwilligers & groepscoaches betrokken. Ook steeds meer organisaties en gemeentes die verder willen verduurzamen weten KlimaatGesprekken te vinden.

Praktisch, positief en persoonlijk

‘Ik was meteen enthousiast omdat de aanpak praktisch, positief en persoonlijk is.

De gesprekken gaan vooral over wat je zelf kunt doen en elk van de zes workshops behandel je een thema. Thema’s zoals wonen, reizen of voeding. Natuurlijk komen ook zorgen aan de orde. Klimaatverandering is gewoon een lastig probleem. Juist daarom is het fijn om er achter te komen dat buurtgenoten met dezelfde vragen rondlopen. Zelf ging ik elke avond naar huis met weer nieuwe ideeën en we hebben er thuis al flink wat kunnen uitvoeren. Misschien niet meteen perfect maar wel telkens een stukje beter. Mouwen opstropen en aan de slag.’

Ook meedoen?
Wil jij ook deelnemen aan de KlimaatGesprekken die Alexander Groen en Steven Snepvanger in de week van 25 september van 20.00 tot 22.00 uur start in Den Dolder? Meld je dan aan via https://www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden/.

De deelnamekosten bedragen 45 euro voor 6 avonden. Meer vind je op www.klimaatgesprekken.nl

Meer over de initiatiefnemers:
Aan het woord is de Den Dolderse initiatiefnemer van Stichting WAardevol: Alexander Groen. Alexander is naast organisatie adviseur als coach verbonden aan de Stichting Klimaatgesprekken. ‘Als bergsporter zie ik met eigen ogen hoe de gletsjers zich elk jaar verder terugtrekken. Klimaatverandering is lastig en complex probleem. De complexiteit en verschillende perspectieven verlammen mij soms en maakt het lastig mijn gedrag aan te passen. Dan is het fijn en stimulerend om elkaar te inspireren en motiveren met praktische, concrete ideeën om de volgende stap te zetten. Handelingsperspectieven bieden vanuit hoop als tegenhanger van verlamming door zorg, dat spreekt mij aan in de aanpak van Stichting Klimaatgesprekken en als coach draag ik daar graag aan bij.’

Ook Utrechter Steven Snepvangers is al enige tijd actief voor KlimaatGesprekken. Steven is trainer-opleider en facilitator van innovatieprocessen. ‘In mijn werk en ook in mijn persoonlijke leven merk ik hoe lastig wij het vinden om ons gedrag echt te veranderen. We weten dat het moet, maar dat is nog geen garantie dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Maar duurzame veranderingen zijn echt nodig, zowel op maatschappij- als op individu-niveau. Ik vind de methode van KlimaatGesprekken zo mooi omdat het erkent dat het soms heel lastig en dubbel kan zijn. Maar vervolgens geeft de methode hele praktische handvatten om concreet iets aan je eigen duurzame gedrag en ‘footprint’ te veranderen, en zelfs om impact te hebben op je omgeving’.

 

“Je klimaatimpact verminderen: niet omdat het moet, maar omdat het kan”

Stichting WAardevol richt zich op verbindende activiteiten op het terrein van de Willem Arntsz (W.A.) Hoeve voor bewoners van Den Dolder en omgeving.