In een hartenkreet aan iedereen heeft burgemeester Koos Janssen van Zeist opgeroepen mild naar elkaar te zijn in deze voor iedereen lastige tijd waarin het coronavirus domineert. ,,Gun jezelf en elkaar de tijd in deze nieuwe werkelijkheid”, zei hij in het AD.

Op veel vragen zijn geen antwoorden. Ook ik weet niet hoe lang deze situatie zal duren. Een ding weten we zeker, we missen elkaar en misschien onszelf ook wel een beetje”, sprak Janssen. We zoeken naar manieren om ons te verhouden tot deze nieuwe werkelijkheid.

Verdriet
Voor een moment stilte waarbij hij vroeg ‘iemand in gedachten te nemen die verdriet heeft’, riep Janssen op tot begrip voor elkaar. ,,Wees mild, blijf vriendelijk. Voor elkaar en ook voor jezelf. Deze tijd vraagt veel en doet iedereen verdriet, op welke manier ook. Gun jezelf en elkaar de tijd in deze nieuwe werkelijkheid.”

Mede door tegenvallers als gevolg van de coronacrisis moet Zeist komend jaar 5,5 miljoen euro bezuinigen. Komend jaar moet nog eens 4,5 miljoen bij elkaar worden geschraapt, is de verwachting nu. Inwoners worden uitgenodigd daarover mee te denken.

Dit deed Janssen dinsdagmiddag bij aanvang van de zogenaamde algemene beschouwingen op de gemeentebegroting. Die begroting is vandaag onderwerp van discussie in een online vergadering van de gemeenteraad. Janssen benoemde dat dat normaal gesproken een moment in het jaar is om plannen te maken en vooruit te zien, maar dat de nabije toekomst als gevolg van het coronavirus ongewis is.

Meer lezen in het AD.