Op 8 maart is aan de  Pleineslaan 25 de eerste Deelkast van Den Dolder geplaatst. In die kast kunnen Doldenaren houdbare levensmiddelen en verzorgingsartikelen plaatsen. Plaatsgenoten die deze nodig hebben en bijvoorbeeld krap bij kas zitten kunnen deze gratis meenemen. Zo helpen we elkaar.

Reactie Burgemeester Koos Janssen naar de initiatiefnemers van de deelkast. 

Allereerst wil ik jullie en de andere inwoners die hebben meegeholpen bedanken voor de inzet rondom de deelkast. Het is mooi om te zien hoe er gezamenlijk, door middel van de deelkast, hulp wordt geboden aan degenen die het in deze tijden financieel extra zwaar hebben.

Bij de opening waren veel betrokkenen aanwezig en ook de Wijkmanager Bulent Isik. Symbolisch werd de kast gevuld en zo ook geopend. Bedankt Reinaerde Remake voor het maken van de kast en Gemeente Zeist voor het budget!

Het initiatief voor deze Deelkast is genomen door Henriette van Amerongen, die zelf op nummer 25 woont. Zij wilde graag in haar voortuin een kast plaatsen: ‘Ik denk dat er in Den Dolder behoefte is aan zo’n kast. Ik zag er een staan in Maartensdijk, maar ook in Zeist en de rest van Nederland staan deze kasten. Mensen willen graag helpen maar weten niet zo gauw wie ze een plezier kunnen doen.’

En sommigen van ons zijn tijdelijk of al langer niet meer in staat de eindjes aan elkaar te knopen. Daarvoor is deze kast een uitkomst.

Natuurlijk zijn er spelregels. Henriette: ‘We moeten nog even ondervinden hoe het allemaal gaat lopen, maar ik heb al wel ideeën. Voorlopig zijn we blij met echte houdbare levensmiddelen: blikgroente en fruit in blik, macaroni, rijst, havermout en dergelijke en. En tandpasta, wasmiddel en menstruatiemateriaal bv. In het begin zal het even kijken zijn, wat snel loopt en waar veel of geen behoefte aan is. Daarom willen we gebruikers van de kast ook uitnodigen vooral aan te geven wat men graag mee zou willen nemen. Dat kan door mij of een van de andere vrouwen aan te spreken. Over een paar weken hebben we dan denk ik een goed beeld.’

De kast is er gekomen door een paar enthousiaste Doldenaren. DenDolder.nl verwierf budget van de gemeente Zeist / MeanderOmnium voor het maken van de kast bij Reinaerde (Remake). De mensen van Remake ontwierpen en maakten de kast op maat. Op 8 maart hebben zij de kast geplaatst.

Er zijn ook al plannen voor meer deelkasten in Den Dolder. Maar eerst kijken we hoe het loopt op de Pleineslaan.

Natuurlijk kunnen de initiatiefneemsters goed hulp gebruiken. Dus wilt u helpen de voorraad te beheren – bv in een team van drie voor de dagelijkse controle – of anderszins mee te denken, bericht ons dan persoonlijk. Zo wordt Den Dolder weer wat socialer.

Voor hulp, suggesties en vragen kunt terecht bij Petra Koek: petra@dendolder.nl