DEN DOLDER – Op Doctor Ramaerlaan 2 in Den Dolder hoor je gelach, gegier en het creatief denken van vooral senioren die op 12 december vanaf 10:00 uur met veel plezier aan de slag zijn gegaan om voor elkaar kerstkaarten te schrijven. Verslag van Danny Steensma.

Deze ochtend duurt van 10:00 uur tot 12:00 uur. Het is bedacht en georganiseerd door Anneke Laterie-Scheffelaar en Petra Koek. Volgens beide organisatoren die bezig zijn om hun tiende kerstkaart te schrijven is dit de eerste keer dat het wordt georganiseerd. ‘Het doel is om mensen geïnteresseerd te krijgen en ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk deel gaan nemen aan deze leuke activiteit’, vertelt Anneke.

De belangrijkste reden

De ruimte waar de kaarten worden geschreven is gezellig ingericht, veel senioren zitten rondom een tafel die vol ligt met pennen, stiften, papier en enveloppen om kerstkaarten te schrijven. De ruimte is omringd met boekenkasten waarin veel verschillende boeken liggen. ‘De kerstkaarten hebben we gekregen van mensen die meededen met het creatieve uurtje. Zelf heb ik stickers meegenomen die je als versiering op de kerstkaarten kan plakken, vertelt Petra. ‘De belangrijkste reden waarom we kerstkaarten schrijven met elkaar voor bekende en onbekende buurtgenoten is om met elkaar iets te delen en door te geven. Met Kerst moeten we met z’n allen samen zijn en warmte creëren want niemand mag alleen zijn met Kerst’, vertelt Anneke.

De organisatie voor de middag

Terwijl Petra bezig is met haar elfde kerstkaart vertelt ze dat het niet moeilijk was om de activiteit te organiseren, ‘we vertellen wat we willen organiseren en dat wordt dan voor publiciteit verstuurt naar Dendolder.nl die het daarna online op hun website en in het dagblad zetten zodat mensen ervan weten en langskomen om een gezellige ochtend te hebben met elkaar’.

De senioren zijn hard bezig om kerstkaarten te schrijven en het stapeltje met geschreven kaarten wordt steeds groter, terwijl het stapeltje met ongeschreven kerstkaarten en enveloppen langzamerhand kleiner wordt. De mensen in de kamer vol met boekenkasten lachen gezellig met elkaar, drinken een kopje thee of koffie en ondertussen schrijven ze met pennen en stiften door totdat het stapeltje ongeschreven kerstkaarten volledig op is.

Wordt het volgend jaar georganiseerd?

Terwijl Anneke en Petra samen al bij hun twintigste kerstkaart zijn denken ze eraan of het volgend jaar ook wordt georganiseerd. ‘Ik weet het eigenlijk niet, misschien doen we voor volgend jaar wel iets heel anders met de feestdagen’, zegt Anneke geconcentreerd. Petra denkt daar heel anders over: ‘om eerlijk te zijn is het misschien wel een goed idee om het volgend jaar weer te houden. Het is dit jaar al een succes geworden en het is ook super gezellig om met elkaar kaarten te schrijven. Misschien is het een beter idee om het jaar in en jaar uit te organiseren zodat meer mensen van deze middag af komen te weten en ook echt ernaar uit zitten te kijken’, vertelt Petra.

Of de twee vrouwen het volgend jaar ook gaan organiseren is nu nog onbekend, maar met Petra’s enthousiasme over deze ochtend is het zeer waarschijnlijk dat ze volgend jaar ook gezellig met elkaar kerstkaarten gaan schrijven zodat niemand zich alleen en eenzaam hoeft te voelen tijdens de feestdagen.