Bewust stemmen op 22 november kan ervoor zorgen dat er geen snelweg komt boven de hoofden van de mensen die in de provincie Utrecht wonen. Deze snelweg zal leiden tot veel overlast, zonder dat er significant minder overlast is voor mensen die onder de andere routes wonen. Kerngroep Stop4deroute heeft in kaart gebracht hoe de politieke partijen denken over de vierde aanvliegroute.

60.000 mensen hebben inmiddels de petitie getekend tegen de komst van de vierde aanvliegroute van dalende vluchten naar Schiphol, die er dreigt te komen over de provincies Utrecht en Gelderland. Daarnaast hebben 20 gemeenten én de provincie Utrecht zich uitgesproken tégen de route. Ook landelijk zijn meerdere partijen tegen de vierde aanvliegroute en hebben dit in hun verkiezingsprogramma opgenomen. Kerngroep Stop4deroute heeft in kaart gebracht hoe de verschillende partijen hierover denken.

De vierde aanvliegroute is onderdeel van de luchtruimherziening van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die binnen enkele jaren wordt ingevoerd. Over de nieuwe route komt 20 procent van alle dalende vluchten naar Schiphol. Dit zijn 120 vliegtuigen per dag, in aanvulling op de vliegtuigen die in deze provincies al vliegen en overlast veroorzaken. De dalende vliegtuigen vliegen laag, namelijk onder de 2100 meter, wat een geluidsbelasting geeft boven de WHO-(gezondheids)richtlijn.

Naast bewust stemmen op 22 november, kunnen mensen méér doen. Ze kunnen de petitie tekenen, die aangeboden zal worden aan de nieuwe minister. Ook kunnen ze zich aanmelden bij een lokale Stop4deroute groep om actie te voeren, of er één starten. Steeds meer gemeenten spreken zich uit tegen de vierde aanvliegroute. Nu is het de beurt aan de landelijke politiek om hierin keuzes te maken. Niet voor ongebreidelde groei, maar voor het welzijn van mensen en natuur.

Het overzicht is te vinden op: https://www.stop4deroute.nl/verkiezingen-tweede-kamer