Gemeenteraad Zeist 14 januari over Den Dolder
Belangenvereniging Den Dolder: De BDD heeft afgelopen donderdag een brandbrief aan de gemeenteraad heeft gestuurd en dit en andere vragen zijn behandeld tijdens de raadvergadering. Hieronder is de raadsvergadering te bekijken.
Aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Zeist
Den Dolder, 8 januari 2025
Geacht college, geachte raadsleden,
Wij berichten u over het verschrikkelijke nieuws van de moord op een inwoner uit Den Dolder, waarbij de verdachte weer een patiënt van de instelling Fivoor is. Het bestuur van de Belangenvereniging en haar leden leven mee met de nabestaanden en bekenden van het slachtoffer en wensen hen veel kracht om deze vreselijke gebeurtenis te verwerken. Ook de bewoners van de buurt waar het is gebeurd wensen wij veel sterkte.
Als de aangehouden verdachte (een patiënt van Fivoor) de dader is, dan zijn wij verbijsterd dat dit weer kon gebeuren. De impact hiervan op het dorp is merkbaar en we willen u als raad en college meegeven wat de gevoelens en de gedachten hierover zijn.
We zijn ervan overtuigd dat Fivoor na de moord op Anne Faber hard heeft gewerkt om de veiligheid in Den Dolder te verbeteren, maar het is kennelijk niet genoeg geweest. We worden er moedeloos van. Dit accepteren als een risico, dat kunnen wij gewoon niet. Er zal meer moeten veranderen.
De afspraak is dat Altrecht en Fivoor vertrekken uit Den Dolder voor 2027, maar dat is uitgesteld omdat de instellingen het niet voor elkaar krijgen een andere locatie te vinden. Zolang er geen andere locaties zijn binnen de regio Midden Nederland blijven ze in Den Dolder en komt er geen woningbouw op de WA Hoeve. Dat is kort gezegd de stand van zaken.
Daarom vinden wij dat er nu een plan met heldere afspraken en deadlines moet komen, dat er voor gaat zorgen dat Altrecht met Fivoor uit Den Dolder vertrekt voor 1-1-2027, zoals de bedoeling was. Als Fivoor niet in één keer naar een nieuwe locatie kan verhuizen, dan in kleinere delen verplaatsen (maar wel ook vóór 1-1-2027) naar meerdere locaties, zodat de ‘pijn’ van het veiligheidsrisico verdeeld wordt. Daarbij een opnamestop in Den Dolder, beter verlofbeleid en veel meer veiligheidsmaatregelen gericht op de omgeving.
Met de wijziging van de regels voor Forensische Zorg in het Omgevingsplan van de gemeente Zeist wordt Den Dolder in de kou gezet. In dit nieuwe Omgevingsplan wil zij namelijk gaan vastleggen dat er in principe geen ruimte is voor Forensische Zorg in de gemeente Zeist. Echter de huidige ruimte en mogelijkheden in Den Dolder blijven ongewijzigd bestaan, zonder einddatum of actief uitsterfbeleid, dus een open einde. Dit is niet fair ten opzichte van de inwoners van Den Dolder, die wel met de risico’s blijven zitten en bovendien geen uitzicht hebben op de gewenste woningbouw in het dorp.
Op dit plan gaan wij als BDD een kritische zienswijze indienen. Dit kan nog tot 30 januari en wij verwachten dat vele inwoners dit ook gaan doen, zeker gezien de recente gebeurtenis. Dan komen er hopelijk goede aanpassingen op het plan waarna de raad het kan vaststellen.
We vragen u als raad en college zwaar mee te wegen dat het voor de inwoners van Den Dolder en omgeving genoeg is geweest. Wij willen niet continu in angst en onzekerheid leven, dat mag en kan, gezien alle feiten en omstandigheden, ook niet langer meer van ons gevraagd worden!
Namens het bestuur van de Belangenvereniging Den Dolder,
Hetty Beekman.