Den Dolder is een gemeenschap waarin naast elkaar gewoond en geleefd wordt, en óók voor elkaar gezorgd wordt. Ín de rubriek ‘Twaalf vragen aan…’ maakt u kennis met de boeiende praktijk en ervaring van mensen die werkzaam in zijn in het werkgebied van de (gezondheids)zorg en welzijn. In deze eerste aflevering maken we kennis met Carolien Janssen van Fysiotherapie Opmaat.

1: Wat is uw beroep?

Mijn naam is Carolien Janssen. Ik ben inmiddels al weer ruim 21 jaar eigenaar van Fysiotherapie OpMaat aan de Fornheselaan in Den Dolder.

CarolienJanssen2: Waarvoor heeft u hiervoor gekozen?

22 jaar geleden werd mijn jongste zoon verwacht; nummer 3! Ik wilde daar volop van genieten en besloot te stoppen met werken. We kochten de fysiotherapiepraktijk van Frank van der Stad  en ik zou de administratieve werkzaamheden wel tussen de was en de boodschappen door erbij doen. De oudste 2 kinderen gingen al naar school. De jongste nam ik mee naar de praktijk; in de wachtkamer ging hij van hand tot hand bij de wachtende cliënten. Een van de behandelkamers was omgebouwd tot babykamer waar hij heerlijk kon slapen tot we zijn broer en zus uit school haalden en naar huis gingen. Het was een tijd van floppys en zipdrives om het werk op alle plekken te kunnen doen. Het was prima te combineren! Zo goed dat hij op zijn tiende verbaasd uitriep “Mam, werk jij dan?”.

3: Kijkend naar uw beroep, waar gaat uw hart dan naar uit?

Al snel groeide de praktijk van 1 fysio op 1 locatie naar 12 fysio’s op 4 locaties. Ik vind het geweldig om ervoor te zorgen dat iedereen zijn werk rustig en ontspannen kan doen met alle aandacht voor onze cliënten. Dat mogelijk maken door het raamwerk daarom heen te creëren en te faciliteren is echt mijn ding.

 

4: Wat is voor u de kunst van het vak?

Fysiotherapie is maatwerk. Ieder mens is uniek en de oorzaak, maar ook de oplossing van klachten vraagt iedere keer om een andere aanpak.

Aan de kostenkant wordt continue gesneden in de zorg. Protocollen en product afspraken maken dat je steeds minder tijd hebt voor die echte aandacht. Ik noem dat de “dans met de zorgverzekeraar”. Het contracteerbeleid is ieder jaar een uitdaging! Vooral omdat je als praktijk eigenaar wil dat je team zich daar geen zorgen om maakt. De aandacht van ons team mag volledig gaan naar de cliënt en zijn/haar doelen!

5: Waar gaat uw hart nog meer naar uit?

De ontmoetingen met de mensen; onze klanten, het team, de andere fysiotherapeuten, huisartsen, thuiszorg, Iedere zorgverlener heeft een eigen verhaal en ieder staat voor 100% klaar voor zijn/haar klanten. En de klanten worden altijd erg blij van onze zorg. Daar doen we het voor bij Fysiotherapie OpMaat.

6: Hoe waardeert u Den Dolder als plaats om te werken?

Den Dolder is een mooi dorp. Ik heb er een aantal jaren gewoond, dus naast mijn werk ken ik het goed. Lekker centraal gelegen en toch alle rust en ruimte om je heen. Goede horeca voorzieningen en genoeg ondernemers voor al je wensen.

7: Valt u in algemene zin iets op aan de mensen in Den Dolder en uw patiënten?

De gemêleerde samenstelling van de bevolking maakt dat je altijd creatief blijft als ondernemer en dat iedereen veel ruimte voor elkaar heeft. Het is mooi om te zien dat iedereen anders is. In Den Dolder zie je dat dagelijks, en dat maakt dat je dat altijd waardeert.

8: Welk advies zou u iedereen vanuit uw beroepsachtergrond willen geven?

Iedereen gezond in beweging! Dat is ons motto. En juist in Den Dolder heb je alle ruimte om dat lekker buiten te kunnen doen.

En alle faciliteiten om dat binnen te kunnen doen als je dat fijn vind. Juist in deze tijd: blijf bewegen! Wij promoten in deze tijd regelmatig challenges van allerlei organisaties. Voor de meeste mensen zijn wedstrijdjes een leuke, extra uitdaging om te gaan bewegen.

wandelen in Den Dolder

9: Heeft u een leuke anekdote uit uw loopbaan?

We werken natuurlijk met massageolie. En zo nodig behandelen we ook aan huis. Dan neem je een klein flesje mee in je jaszak. Een fysiotherapeut die jaren geleden in de praktijk werkzaam was pakte in plaats van de massageolie een klein flesje ouderwetse witte houtlijm uit zijn zak. Het smeerde wat lastig uit…..en droogde ook vreemd op….toen het begon te rullen keek de fysio nog maar eens een keer wat hij nou eigenlijk uit zijn zak had gehaald. Gelukkig konden de klant en hij er hartelijk om lachen en was er verder geen schade veroorzaakt.

10: Over hoe lang gaat u met pensioen? Wilt u nog iets bereiken voor uw pensioen?

Mijn pensioen? Daar denk ik nog niet aan! Het is veel te leuk om een praktijk te hebben en ik kan nog steeds vanuit ieder plekje op de wereld werken. Tegenwoordig zit alles in de Cloud en hoef ik geen floppys of zip-drives meer mee te nemen. Het team van OpMaat denkt er ook zo over; er is zelfs een fysio bij ons werkzaam die al met pensioen had gemogen. Maar hij barst nog van de energie en zuigt alle nieuwe informatie over zijn vakgebied nog steeds met enthousiasme op. Hij wil echt nog niet stoppen met werken en is een van de Senior Masters in de praktijk. Wij willen hem ook nog lang niet missen.

11: Wilt u nog iets anders kwijt in deze rubriek, nu u de kans krijgt?

Ik vind ‘Twaalf vragen aan…’ een leuk initiatief waarmee bewoners van Den Dolder de zorgverleners in Den Dolder wat beter kunnen leren kennen.

Juist in deze tijd is werken in de Zorg intensief en dankbaar werk. We nemen alle voorzorgsmaatregelen in de praktijk en zijn intussen zo goed in werken via EHealth toepassingen dat mensen ook vanuit huis een goed advies en behandeling kunnen krijgen. Als ze niet naar de praktijk kunnen komen kunnen we ze op die manier toch goed helpen.

12: Hoe zouden anderen u omschrijven?

Ondernemend met een groot hart voor de Zorg.

In de dertiende vraag aan Carolien, vroegen we haar aan wie ze het stokje in deze rubriek wil doorgeven. In de volgende aflevering leest u wie dat is.