
Zes vragen net even anders aan Marc Brussee
Op het terrein van de W.A. Hoeve werken heel wat kunstenaars. Petra Koek ging op de thee bij Marc Brussee en stelde hem wat andersoortige vragen (a la Marcel Proust). Marc is beeldend kunstenaar met veel ervaring in het ontwerpen en uitvoeren van ruimtelijke kunst in uiteenlopende materialen en formaten.
Hij werkt op het terrein van de W.A. Hoeve, Vijverhof, atelier nr 10. Hij is verbonden aan P’arts Ateliers te Zeist en maakt autonoom beeldhouwwerk / installaties / werk in opdracht / grafmonumenten. Daarnaast organiseert hij cursussen en workshops beeldhouwen en zwaardvechten.
Vraag 1 Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
Ik zie een gevoelige, aandachtige man, Een vrije kunstenaar, een maker, een strijder. Een toegewijde partner en trotse vader van vier met een groot hart. Ik zie een gedreven doener én een zoeker met veel, heel veel interesses die kijkt en luistert. Onophoudelijk op zoek naar schoonheid in de grote en de kleine dingen in het leven, zoals de natuur, de mens, vormen, verhoudingen en muziek.
Mijn motto is: “If you think you’re there, look again… there is so much more to discover.”
Vertel: Als kunstenaar en als mens weet ik duidelijk wie ik ben en wat ik kan. Maar ik ben ook bereid zekerheden los te laten om nieuwe gezichtspunten te vinden en om te blijven ontwikkelen. Alles stroomt! Zekerheden zijn altijd tijdelijk, weet je. Daar heb je LEF voor nodig! Heel veel lef. Ik ben altijd goed voorbereid (werk veilig, technisch degelijk onderbouwd e.d.) Dat geeft me rust, maar ik ben ook altijd in voor een onverwachte wending. Als beeldhouwer vind ik het prettig om vooraf nog niet te weten hoe het beeld er precies uit zal gaan zien. Bij het maken van een beeld laat ik me leiden door het materiaal om hier de meest eigen, ruimtelijke vorm uit te laten ontstaan. Elke toeschouwer zal bij het bekijken van het kunstwerk een eigen beleving ervaren, een persoonlijke invulling die de kunst voor mij af maakt.
Al heel vroeg in mijn leven heb ik geleerd om mijn kijk op de dingen vorm te geven. Ik was altijd aan het kijken, iets aan het knutselen. Als jochie van vijf vroeg ik aan mijn moeder: “Mam, ben ik een kunstenaar?” Lachend antwoordde zij: “Ja jongen, jij bent een kunstenmaker.” Toch heeft de liefde voor het vormgeven mij nooit losgelaten.
Vraag 2 Wat heb je van je vader?
Van mijn vader heb ik zeker het uiterlijk, de botstructuur, en het vermogen om altijd, overal contact te maken met mensen, desnoods in het buitenland met handen en voeten! Sociaal, warm, geïnteresseerd in mensen. Ervoor gaan, stoer. Mijn vader was een Bourgondische levensgenieter, een wijnkenner die hield van lachen en lekker eten.
Vraag 3 En wat heb je van je moeder?
Van mijn moeder heb ik de intellectuele kant geërfd. Algemene kennis, maar ook interesse in filosofie en spiritualiteit. Wij hebben maar een half woord nodig om elkaar te verstaan, zo goed begrijpen we elkaar. Mijn interesse in talen heb ik ook van haar en de liefde voor klassieke muziek. Zij was de zorgende, vaak ook bezorgde ouder. Zij bereidde de vakanties voor, leerde de taal. En als het er op aan kwam, deed mijn vader het woord.
Ze hadden een harmonisch huwelijk met een klassieke rolverdeling, waarbij ze mij beiden steunden in al mijn belangrijke keuzes.
Vraag 4 Wat was je geworden als…?
Tja, wat niet? Ik ben nu beeldhouwer, zwaardvechter (en docent in beide), partner, vader en meer. Maar ik kan zo veel en heb zoveel interesses dat ik het soms lastig vind om een keuze te maken. Ik heb mij in uiteenlopende studies verdiept.– o.a. Reclame vakschool, Academie voor kunstzinnige therapie, kunstgeschiedenis – en steeds was voor mij de volgende stap een logische (maar tegengestelde) reactie op de voorgaande.
Zo bood de reclameschool (met 26 vakken) mij veel creatieve diversiteit. Maar de “ratrace” van ellebogenwerk, deadlines en elkaars ideeën pikken, in dienst van een consumptiemaatschappij waarbij ik leerde om mensen dingen aan te smeren die ze helemaal niet nodig hebben, maakte mij letterlijk ziek.
Als kunstzinnig therapeut sprak het mij erg aan om creativiteit als helende kracht in te zetten. Ook kon ik mij deels vinden in het achterliggende gedachtegoed van de Antroposofie. Maar de hooghartigheid en de dogmatiek die ik op deze opleiding tegenkwam ervoer ik als te beklemmend. En het ‘jaartallen in je hoofd stampen’ op de uni- kunstgeschiedenis was niet aan mij besteed!
Pas tijdens een jaar beeldhouwen in Zuid-Engeland kwam ik ‘thuis in mijn eigen vak.’
Vraag 5 Met wie zou jij een werkdag willen ruilen?
(na een diepe zucht en een lange pauze) Ja, dirigent van een groot orkest. Het lijkt me heerlijk om te luisteren naar al die prachtige instrumenten, die harmonie als het goed gaat, al die talenten tot uiting laten komen. Dirigent dus als facilitair, als katalysator: samen iets moois maken waar ik de dienende factor ben voor het grote geheel.
Vraag 6 Heb je een tip aan je jongere ik?
Durf maar, doe maar en vergeet niet te genieten! Blijf altijd spelend en met humor steeds opnieuw ontdekken.
Dank je wel voor dit openhartige gesprek, Marc.
Informatie over Marc
Website: http://www.sculptskills.com
Emailadres: marcbrussee@hotmail.com
Telefoonnummer: 06-13355255
Ben jij kunstenaar en wil je ook een interview met een twist? Stuur een bericht aan redactie@dendolder.nl
Open Monumenten Dag 11 & 12 september
Aanstaande zaterdag 11 september (op Open Monumenten Dag) creëert Marc een eendagskunstwerk. Deze unieke, metershoge installatie zal maar één dag bestaan. Bezoekers kunnen om, door, en in deze ruimtelijke constructie lopen om dit werk te beleven. Zo worden zij zelf deel van het kunstwerk.
Op zondag 12 september zet Marc met zijn gezelschap Zwaard en Boog een middeleeuws strijdkampement neer. Gehuld in historische kledij, laten zij tenten en middeleeuwse wapens en wapenrusting zien. Ook geven zij zwaardvecht-demonstraties.