Zelf zorgen voor minder afval in huis? Lees hier hoe!
Zelf zorgen voor minder afval in huis kan een opgave zijn als je gewend bent om gewoon in de supermarkt al je inkopen te doen. Hoeveel tijd en moeite kost het om afvalverbruik te verminderen? Estia Vonken-van Raaij is tijdens de georganiseerde Week zonder Afval geïnterviewd en vertelt hoe zij dit doet.
“Ik ergerde me al een poosje aan de hoeveelheid plastic afval dat ik thuis weg moest gooien.
Toen mijn supermarkt vorig jaar tien dagen dicht ging, nam ik dat als aanleiding om aan de slag te gaan. Nu fiets ik eens in de twee weken naar een verpakkingsvrije winkel in Amersfoort om daar boodschappen te doen. Ook ga ik wekelijks naar de markt, slager, bakker en groenteboer, met mijn eigen bakjes en broodzak. Al met al hebben we, mijn man, twee kinderen en ik, nu één zak plastic-blik-pak per twee weken.”
Tips om verpakkingsvrij te shoppen?
– Neem zelf zakjes en tasjes mee om groenten en fruit in te doen.
– De verpakkingsarme winkel in Amersfoort. De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort heeft inderdaad erg veel producten in bulk: pasta, rijst, bonen, linzen, muesli, corn flakes, allerlei soorten meel, nootjes, gedroogde vruchten, zaden. Te veel om op te noemen. Je kunt er ook je eigen schoonmaakmiddelen, (olijf)olie, azijn en zelfs wijn tappen.
– De Koopman in De Bilt vind je inderdaad ontzettend veel groenten en fruit los. Zelfs de taugé en de spinazie.
In het begin haalde ik ook melk en yoghurt in glazen statiegeldflessen. Daar zijn we vanaf gestapt. Zuivel koop ik nu weer gewoon in Tetrapakken bij de supermarkt.
Toch hebben we nu nog maar de helft van het aantal PMD zakken en in totaal nog maar 1/5 van de hoeveelheid afval die we 2 jaar geleden produceerden.
Ook in de badkamer hebben we de vloeibare zeep voor het douchen vervangen door blokken zeep en gebruik ik nu shampoobars.
Ik ben nu wel wat meer tijd kwijt aan het doen van mijn boodschappen en helaas ben ik vaak ook wel wat duurder uit. En zonder de voorgesneden groenten uit de supermarkt duurt het koken vaak ook wel wat langer. Maar als je eenmaal je draai gevonden hebt (en wat schroom overwonnen) is het erg leuk om steeds weer wat dingen te verbeteren en nieuwe dingen uit te proberen. Ook onze puberzonen gaan nu veel bewuster om met verpakkingen. En ik geniet van de fietstochtjes door het bos naar Amersfoort en de gesprekjes met de winkeliers en marktkooplui.
Veel mensen weten niet dat het ook anders kan, maar het kan echt.
Lees hier het hele artikel op Nu.nl.