Twee inwoners van Den Dolder zijn op dinsdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kregen door burgemeester Janssen hun versierselen opgespeld.

Alie Dormans

 

Alie Dormans ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange inzet als vrijwilliger voor de kerk en de gemeenschap. Ze staat nooit vooraan, maar is wel altijd beschikbaar.

Alie Dormans-Visscher wordt door de dorpsgenoten die haar voor een lintje hebben voorgedragen omgeschreven als “stille kracht”. Al het vrijwilligerswerk dat Alie doet, doet ze met liefde. Burgemeester Koos Janssen vertelde dat ze zich “vanuit haar hart” inzet voor de mensen. Alie: “Ik doe van alles, maar treed inderdaad niet op de voorgrond. Ik vind het geen opgave, je krijgt er ook veel voor terug.”

Ouderling voor de Protestantse Kerk

Al ruim 40 jaar is Alie actief voor de Protestantse Kerk, eerst nog in Soesterberg. “36 jaar geleden zijn we in Den Dolder komen wonen en sinds 33 jaar ben ik, met enkele onderbrekingen, wijkouderling en ouderling van de oecumene.” Als ouderling van de oecumene zorg je voor verdieping en onderlinge contacten. “Ik heb heel lang het kerkenblad in elkaar gezet, destijds nog met stencils. Nu breng ik het blad iedere maand rond.”

Een wijkouderling verricht pastorale zorg. Alie: “Je gaat naar mensen toe als ze het moeilijk hebben. Je vraag hoe het met hen gaat, of ze nog hulp nodig hebben. Ik kom bij zo’n 20 adressen per jaar. Op het ogenblik doe ik ook boodschappen voor iemand die dat zelf niet meer kan.” In coronatijd kon Alie niet bij mensen binnen. Maar ze bedacht een mooi alternatief. “Ik heb allemaal lelietjes-van-dalen in de tuin staan, die bracht ik dan bij hen aan de deur.”

Straatje onkruidvrij houden en kinderen verzorgen

Bij begraafplaats het Stille Hofje is Alie nu ruim 20 jaar betrokken. Ze verricht er tuinwerkzaamheden en houdt al jaren haar ‘eigen’ straatje onkruidvrij. “Het zijn daar allemaal vrijwilligers”, vertelt Alie. “Een keer per maand ruimen we blad en maken we de paden, perkjes en de graven schoon.” Dat doen ze in weer en wind: één keer sneeuwde het zelfs. Alie, glimlachend: “Nu is er een schaftkeet, een mini-kantoortje om te schuilen als het regent.”

Na haar pensioen, 13 jaar geleden, begon Alie als vrijwilliger bij hospice Demeter in De Bilt. En sinds zeven jaar is ze eens per week vrijwilliger bij ZonnaCare, het logeeradres voor zorg-intensieve kinderen in Den Dolder. “Ik help bij het verzorgen van de kinderen en ga met hen wandelen, spelen, of haal hen op van huis of school.”

Feestelijke gelegenheid

De plechtigheid in de Broederkerk in Zeist was een feestelijke gelegenheid. “Er waren wel 200 mensen en de burgemeester deed het heel leuk, heel humoristisch”, vertelt Alie. In totaal kregen 14 mensen uit de gemeente Zeist een lintje. Alie vindt het opvallend dat een groot deel van die mensen kerkelijk gebonden zijn.

Haar man Jan vult aan: “Of betrokken zijn bij een sportclub.”, Doelend op de andere Doldenaar die werd gedecoreerd,

René van Nimwegen

René van Nimwegen werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau; voor zijn inspanningen bij DOSC en het Ronald McDonald Huis Utrecht.

DOSC

René is al meer dan 50 jaar lid van DOSC, waarvan hij 36 jaar in het bestuur zat. Hij zat ook 13 jaar in de voetbalcommissie als wedstrijdsecretaris, trainer, leider en scheidsrechter.

Ook richtte hij de afdeling Jeu de Boules en zat 23 jaar in bestuur waarvan 18 jaar als voorzitter. Hij heeft daar op 10 mei zijn afscheid. Hij is Lid van Verdienste van DOSC en Erelid van DOSC.

Goede doelen

Jaarlijks zette hij zich in voor goede doelen waarvan de opbrengst ging naar Ronald Mc Donaldhuis. Hij was ook actief bij Kinderhospice in Den Dolder en de Maxima Manege. Bij het Ronald McDonald Huis doet hij nog steeds vrijwilligerswerk.

Tevens ontving hij de bronzen speld van De Nederlandse Jeu de Boule bond (NJBB). En als kers op de taart nu deze Koninklijke onderscheiding.

Wel verdiend dacht ik zelf. Nu genieten van ons chalet in Goeree Overflakkee

Dit zijn alle 14 Zeistenaren die een lintje ontvingen op 26 april.