Van gezamenlijke hobby tot plek die mensen verbindt

Moeder en dochter; Marian Kesler en Joanne van Winsem-Witteveen vinden het leuk om te tuinieren. Samen begonnen ze met een moestuintje van 1 m2 in de achtertuin. De droom naar meer werd vervuld in de moestuin van 500 m2 in een moestuincomplex. Inmiddels is de hobby uitgegroeid tot Tuinderij Uit de Kluiten. Een biologische tuinderij van 2000 m2 op de WA-Hoeve.

Op een mooie voorjaarsdag gaan we op bezoek. Een bijzondere ervaring. Zodra we het hekje openen en naar binnenlopen, voel je de fijne energie. Ontspannen lopen de vrijwilligers rond en wordt de moestuin onder handen genomen. Er worden grapjes gemaakt en als iemand binnenwandelt, is er een warm onthaal. ‘Hé, hoe is het nou? Lang niet gezien.’ De haan kraait, de geitjes staan stoer op boomstammen en de zon prikt door de wolken. Ja, dit is een fijne plek.

Waarom de tuinderij?

Aan een van de tafels onder de berkenbomen nemen we plaats en beginnen de dames te vertellen wat de tuinderij voor hen betekent. Waarom de stap van een moestuin van 500 m2 naar een tuinderij die 4x zoveel oppervlakte bestrijkt? Marian tegen Joanne: “Jij wilde er graag dieren bij.” Joanne beaamt dit. “Ja, en om daarvoor te kunnen zorgen moest de locatie wel dicht bij huis zijn. Ik woon in Den Dolder, Marian randje Bilthoven. De WA-Hoeve is perfect.”

Verliefd op het terrein

Marian: “Ik ben altijd verliefd op het terrein geweest. De natuur en de cultuurhistorie zijn prachtig. Ik ben psycholoog en heb me daarom altijd met de plek, en de zorg die hier verleend wordt, verbonden gevoeld. Ik heb wel iets met mensen die door de maatschappij als anders worden ervaren.

Jeetje, dachten wij, wat nou als wij met onze tuinderij mensen weer bij elkaar kunnen brengen. Hoe mooi zou dat zijn?

15 tot 20 vrijwilligers

Joanne en Marian spraken met de zorgverleners in dit gebied en kregen toestemming om hier ‘te landen’ in 2020. Ze hadden inmiddels een plan. Tuinderij Uit de Kluiten moest een ontmoetingsplek worden waar mensen genieten van tuinieren, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Een plek die een brug slaat tussen het dorp en de WA-Hoeve. Inmiddels hebben we 15 tot 20 vrijwilligers en gebeurt er elk moment dat we hier zijn wel iets moois.

Mensen samenbrengen

Joanne: “Laatst kwam Fatma langs. Ze woont bij Reinaerde en onze geiten doen haar denken aan haar kindertijd in Turkije. Ze miste de geitenmelk. Inmiddels krijgt Fatma – en ook een paar andere bewoners – elke week een paar liter geitenmelk van ons. En zo hebben we nog veel meer van dit soort voorbeelden van verbinding. Kinderen komen geitjes knuffelen als hun ouders op vrijdag- en zaterdagmiddag bij onze marktkraam verse eieren, groenten, fruit, kruiden en snijbloemen kopen. We hebben ook altijd koffie en thee en de picknicktafels nodigen uit om even te gaan zitten. Geweldig toch als alles zo samenkomt!”

Omdat er in het dorp ook mensen wonen die fysiek niet in staat zijn naar de Tuinderij te komen, gaan de vrijwilligers met een goed gevulde bakfiets langs bij Stichting Pelita. “Ook dat is weer een momentje waarop we mensen bij elkaar brengen”, zegt Marian.

Toekomst

De toekomst is nog niet helemaal duidelijk. Het ultieme doel is mogen blijven op de WA-Hoeve en iets groter groeien, zodat aan de vraag voldaan kan worden en nog meer mensen kunnen verbinden. “Stel je eens voor dat we hier blijven zitten en straks misschien onze biologische groenten kunnen leveren aan de restaurantjes in de wijk. Lokaler kun je het niet maken.”

Wil je ook overheerlijke eitjes, verse groenten of een geitje knuffelen?
Tuinderij Uit de Kluiten is geopend van medio mei tot oktober op
vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Je kunt de Tuinderij volgen op Instagram en Facebook

Lees meer over de Tuinderij op DenDolder.nl

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch & Hei