Wat een grote fabriek staat er toch midden in een dorp als Den Dolder… Hoe zit dat precies?

Ook grote zaken zoals Remia zijn klein begonnen. In 1925 (bijna 100 jaar geleden!) kocht de heer A. de Rooij, 20 jaar jong, een fiets met een grote mand voorop. Daarin zaten pakjes margarine en roomboter die hij verkocht aan Amersfoortse huisvrouwen in de omgeving van de Kapelweg waar hij woonde.

In korte tijd weet hij een goede klantenkring op te bouwen en na enkele jaren bezoekt hij de eerste winkeliers. De Rooij brengt margarine onder de merknaam Remia uit, dat staat voor ‘De Rooij’s Electrische Melangeer Inrichting Amersfoort’.

Tijdens een grote brand op 18 april 1941 op de Leusderheide, waarbij veel mijnen en vliegtuigbommen ontploften, werd de fabriek (n.b. met rieten dak!) ernstig beschadigd: productie was dan ook niet meer mogelijk. Remia kocht de oude gebouwen van zeepfabriek De Duif in Den Dolder. Dit complex had lang leeg gestaan want Unilever had jaren eerder ‘Dove’ gekocht en verplaatst naar Rotterdam.

De bomen groeiden hier inmiddels in de gebouwen (!), maar in 1945 kon de productie van margarine op gang komen. In de loop van de jaren heeft de Remia enorm uitgebreid op dit terrein aan het spoor. Tegenwoordig zijn diverse sauzen de belangrijkste producten geworden: opkomst van de frites en hamburgers!

Leuk weetje: Remia is marktleider margarine in Afrika. Het zit in blikjes met een ouderwets plaatje van een enthousiaste vrouw die een blikje omhoog houdt ‘My Brand!’ (Mijn Merk!). Pogingen om een modernere verpakking te introduceren mislukten: men wilde de oude  verpakking terug om omzetdaling te voorkomen.

Bron en verder lezen: www.geheugenvanzeist.nl/articles/remia-sauzenhart-van-den-dolder/

Woont u nog niet zo lang in Den Dolder en wilt u eens meewandelen met mij om dit soort interessante weetjes te horen? Geef u dan op voor een wandeling: petra@dendolder.nl verzamelt de kandidaten en prikt een datum voor een leuk uitje in uw eigen nieuwe dorp!