Op het terrein van de Willem Arntszhoeve in Den Dolder heeft het monument voor vergeten slachtoffers een nieuwe locatie. Het monument is verplaatst omdat de grond waar het nu op staat, verkocht is.

Vanaf woensdag 19 april staat het monument op de kruising van de Vijverhof en Dolderseweg, aan de rand van de Willem Arntszhoeve, iets voorbij de brandweerpost in Den Dolder.

Eigenaar Altrecht heeft samen met Reinaerde, de Oranjevereniging, nabestaanden, andere belanghebbenden en de gemeente Zeist een nieuwe plek gekozen die recht doet aan het belang van het monument. Het staat op een zichtbare en goed bereikbare plaats aan de rand van de Willem Arntshoeve op terrein van het Utrechts Landschap.

Het monument vergeten slachtoffers in Den Dolder is opgericht ter nagedachtenis aan de 1163 inwoners van de voormalige psychiatrische instelling de Willem Arntszhoeve in Den Dolder. Zij zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog door verwaarlozing en onder erbarmelijke omstandigheden om het leven gekomen. De herdenking van de vergeten slachtoffers op 4 mei 2023 vindt plaats op de nieuwe locatie.

Christoph Seyfert, ontwerper van het monument, is dankbaar voor de nieuwe plek: “Het is van grote waarde voor nabestaanden en betrokkenen dat er een fysieke plek is en blijft om te kunnen herdenken. De nieuwe locatie van De Wolk is toegankelijker en zichtbaarder. Met het uitzicht over het Utrechts Landschap komt het monument goed tot zijn recht. Daar ben ik blij mee”.

Op 9 september 2016 onthulde burgemeester Koos Janssen, samen met nabestaanden, het monument achter het gebouw De Wingerd aan de Vijverhof, Het ontwerp van het monument komt voort uit een brief van een betrokkene uit de periode, 1942 – 1945: “Zij stierven als sneeuw voor de zon.” Het monument heeft de vorm van een wolk, vandaar dat het de naam De Wolk heeft gekregen. Op een plaat bij het monument staat een toelichting.

ORANJEVERENIGING DEN DOLDER