Maarten blaast Lego nieuw leven in
Maarten Vonken (16) is een bijzondere jongen. Hij werd geboren zonder hersenbalk. Daardoor mist hij de snelle verbinding tussen linker en rechter hersenhelft. Dat heet corpus callosum agenesie. Hij heeft daardoor meer moeite met planning, concentratie en communicatie dan veel andere kinderen en is vaak onrustig in zijn hoofd.
Hij is nu een jonge ondernemer in Den Dolder. Hij koopt tweedehands Lego in, knapt dit op en verkoopt het weer in sets. Hij verpakt het duurzaam in handgemaakte en herbruikbare stoffen zakjes van reststoffen. Lees hier het verhaal over Maarten. Of kijk op zijn website: www.crazycarrotcompany.nl.
Passie voor Lego
Maarten is in 2004 in Utrecht geboren en woont al sinds 2012 in Den Dolder. Als peuter heeft hij ook nog een jaar in Amerika gewoond. Maarten woont samen met zijn broertje Robin, moeder Estia en zijn vader Evert-jan. Hij vindt het fijn om in Den Dolder te wonen en te werken. Het is er lekker open en rustig en het is op fietsafstand van zijn school in Soest.
Maarten gamet graag, rijdt paard in Groenekan op de manege en speelt gitaar, én hij speelt al vanaf zijn eerste met Lego. De eerste blokken waren Lego Duplo Primo. Dat wordt ondertussen niet meer gemaakt. Daarna heeft hij heel veel met Duplo gespeeld. Niet alle Duplo kon mee naar Amerika en hij miste het daar heel erg. Gelukkig was er een collega van zijn vader die zijn Duplocollectie uit wilde lenen.
Nog een paar jaar later kreeg hij de Lego van Maartens vader, die nog op zolder bij zijn ouders lag. Daar zat een hele mooie grote Lego Technic auto bij die zij toen weer in elkaar hebben gezet. Maarten vond dat fantastisch. Ze hebben daar toen ook Lego Power functions in geplaatst, zodat er werkende lampjes en een motortje in zaten. Maarten ging zelf ook Lego verzamelen. Vooral heel veel Lego Ninjago en Space Police, bij elke verjaardag wel weer wat nieuws. Hij kon er uren mee spelen en we kochten opruimbakken voor schroefjes om de Lego in te sorteren op kleur en vorm.
Werk maken van Lego
In januari 2019 speelde Maarten zelf niet veel meer met zijn Lego en hij wilde extra geld hebben om onder andere een Nintendo Switch te kunnen kopen. Hij is toen begonnen om alle Ninjago sets en ook andere Lego weer bij elkaar te zoeken om te verkopen via Marktplaats. Dat liep heel goed en hij had een aantal vaste klanten. Na een klein jaar was alle Lego om te verkopen op. De Lego City en en de oude Lego wilden we zelf nog houden voor als er kleine kinderen op bezoek komen. Maarten verveelde zich en wilde nog steeds graag meer geld verdienen dan van de paar uurtjes die hij bij Albert Heijn werkt als vakkenvuller. Eind 2019 solliciteerde Maarten bij BRICKR, een sociale onderneming in tweedehands Lego in Den Dolder. Ze konden Maarten daar wel gebruiken als controleur van sets, maar hem daar niet voor betalen. Hij wilde daarom op zoek naar iets anders.
Op een oproepje op Facebook dit voorjaar voor de aankoop van ongesorteerde Lego kwam een reactie van iemand uit Bilthoven. Zij had een hele grote kist vol Lego en drie ordners met instructieboekjes. Alle boekjes waren netjes en op volgorde gesorteerd. Voor 200 euro mochten zij zo’n 40 kilo aan Lego meenemen. Het grote sorteren kon beginnen. Er kwamen een tweedehands kast en opbergdozen bij om alles georganiseerd kwijt te kunnen op zolder.
Urenlang zat hij met Estia op zolder om de meest optimale sorteermethode te bedenken en uit te voeren. Binnen een week was het eerste setje compleet. Dit kleine riddersetje verkochten ze via Marktplaats. Daarna volgden er nog vele en kochten ze nog meer gebruikte Lego in. Er ligt nu zo’n 70 kg Lego voor verkoop op zolder, gesorteerd in 25 bakken.
In juni kwamt een eigen Facebook– en Instagrampagina voor de Lego en ontstond de naam Crazy Carrot Company.
Ik zie BRICKR niet echt als concurrentie. Wie weet kunnen we in de toekomst toch nog een keer samenwerken.
Duurzaam verpakt
Maarten heeft veel structuur nodig en Lego helpt hem om rustig te worden. Hij weet ontzettend veel van Lego, ziet de kleinste verschillen tussen stukjes en is ook heel nauwkeurig in het detecteren van beschadigingen. Beschadigde en ontbrekende stukjes bestelt hij bij via Bricklink. Estia helpt hem met de planning, de communicatie, marketing, de financiën en het naaien van de stoffen zakjes waar de Lego in wordt verkocht. Lego sorteren, uitzoeken en bouwen doen ze vaak samen.
De stoffen zakjes worden gemaakt van reststoffen. Die krijgt hij van mensen uit de buurt, die bijvoorbeeld deels versleten hoeslakens doneren. Zo wordt de Lego duurzaam verpakt. Ze hopen dat deze zakjes daarna ook nog een “derde leven” krijgen, bijvoorbeeld als cadeauverpakking of als groenten- of fruitzakje voor in de supermarkt of op de weekmarkt. Natuurlijk kun je er ook ander speelgoed in bewaren.
Zijn Lego wordt dan ook veel verkocht aan mensen die op zoek zijn naar duurzame cadeautjes voor hun kinderen door heel Nederland en zelfs België en ook aan gezinnen uit de buurt die op zoek zijn naar een betaalbaar (verjaardags)cadeautje.
Leren en werken
Maarten zit op Democratische School De Ruimte in Soest. Dat is een school waar je leert vanuit intrinsieke motivatie. Er zijn geen klassen en er is geen vast curriculum. De studenten volgen zelf de lessen of doen de dingen waarin ze op dat moment geïnteresseerd zijn. Voor Maarten zijn dat nu vooral talen, wiskunde, biologie en economie.
Tijdens de coronatijd kon Maarten het werken aan zijn schoolvakken goed combineren met het werken voor de Crazy Carrot Company. Maarten hoopt dat zijn tweedehands Lego bedrijfje zo goed gaat lopen dat hij hier uiteindelijk zijn brood mee kan verdienen.