Woensdag 5 april jl. vond de jaarlijkse kranslegging bij het monument aan de Soestdijkerweg te Den Dolder plaats en de adoptie-overdracht door de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Kameleon uit Den Dolder.


Het monument aan de Soestdijkerweg is opgericht ter nagedachtenis aan de tien mannen die hier in de vroege ochtend van 5 april 1945 zijn geëxecuteerd. Het is goed mogelijk dat de executie bedoeld was als een vergeldingsmaatregel voor een overval op twee SS’ers een week eerder in die omgeving.

Tijdens de herdenking lazen kinderen van basisschool De Kameleon gedichten voor en werden de namen van de tien slachtoffers genoemd. Daarna werd door de kinderen een krans gelegd, volgde een indrukwekkende minuut stilte en werd samen met alle andere aanwezigen het Wilhelmus gezongen. Wethouder Walter van Dijk legde in zijn toespraak de verbinding met Oekraïne en dat maar weer blijkt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en steeds aandacht vraagt waarna hij namens de gemeente Zeist een krans legde. Ook nabestaanden en Comité 4 en 5 mei Den Dolder waren aanwezig en legden bloemen en kransen. Bij deze indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst 78 jaar na de executies waren meer dan zestig mensen aanwezig.

Meer informatie over het monument en deze gebeurtenis in de geschiedenis vind je bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei

Zie ook dit verslag op SlotstadRTV