Gids Christel in Den Dolder vertelt alles over de Willem Arntsz Hoeve
Christel woonde nog maar kort op het WA terrein in Den Dolder toen ze zich aanmeldde als gids bij het Gilde. Petra Koek ging bij haar op de thee om te vragen wat haar daartoe bracht.
De speciale sfeer die hier hangt, intrigeerde mij onmiddellijk vertelt Christel. Ten eerste de prachtige architectuur: de gebouwen die pas echt gaan leven als je er meer van weet. Ten tweede de uitgestrekte bossen en velden, de zandverstuiving, de heide – vaak met schapen! – en dan al die vogels.
Psychiatrie en zwakzinnigenzorg hebben in de loop van de tijd zo’n verandering ondergaan. Het inzicht rond 1900 bij voorbeeld dat je ‘gekkies’ niet op moest sluiten of vast moest binden maar misschien wel beter kon laten leven en werken in de natuur, is zo bijzonder: de Hoeve – boerderij dus – is daaruit ontstaan. Het begon dus met de boerderij – Rijksmonument nu – en groeide uit tot dit enorme complex.
Als je hier zo wandelt, wil je toch meer weten over het ontstaan? Ik wel in ieder geval!”
Dus ging zij in op de oproep van het Gilde Zeist en de Historische Vereniging Den Dolder. Zij meldde zich als gids en kwam glansrijk door de selectie. “Ik heb lang in Napels gewoond en gidste daar jarenlang toeristen. Ik ben dus gewend mensen te informeren. De geschiedenis van dit terrein, het waarom van de indeling en ook de huidige veranderingen en vraagtekens, ja alles heb ik me in korte tijd en met veel plezier eigen gemaakt. En elke keer komt er een hoofdstukje bij want geschiedenis is nooit af, toch?
En gids zijn is zo leuk: je kunt je enthousiasme direct overdragen op mensen die speciaal voor jouw verhaal komen.
OPROEP: Wie wil een gids worden in Den Dolder?
In deze tijd, waarin de mensen de natuur wellicht herontdekken is het belangrijk dat we genoeg gidsen hebben. Daarom wordt het tijd een oproep te doen: Wie wil er ook gids worden en de geschiedenis doorgeven, lopend in de prachtige natuur langs de mooiste panden? Christel maakt een potentiele nieuwe kandidaat graag wegwijs. Daarbij wordt ze natuurlijk waar nodig gesteund door de Historische Vereniging. En het Gilde zorgt voor een opleiding en coaching, een mooie jas, pet en tas!
Het Gilde verzorgt in Den Dolder ook fietstochten, winterwandelingen en rondleidingen in het dorp. De rondleidingen voor 2021 zijn al wel gepland maar het is nog onzeker of en hoe ze kunnen doorgaan. Kijk altijd eerst even op de site van het Gilde.
En, Christel, wanneer ben je een goede gids? Je moet goed bespraakt zijn en rustig kunnen praten. Maar een heldere stem en enthousiasme is ook belangrijk. Hongerig naar geschiedenis hoort er natuurlijk bij.
Ja, zo ken ik je!
Interesse in het gidsen? Neem voor een oriënterend gesprek contact op met: Frank Bakx, Gilde Zeist, frankbakx@middel.com of Petra Koek, Historische Vereniging Den Dolder: voorzitter@historischeverenigingdendolder.nl
GILDE ZEIST is een vrijwilligersorganisatie die zich actief inzet voor de Zeister gemeenschap. De bij haar aangesloten vrijwilligers stellen hun kennis en kunde gratis ten dienste van anderen. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht waarbij het zowel om individuen als om organisaties kan gaan. De vrijwilligers bij Gilde Zeist zijn via projecten verbonden aan samenwerkingsverbanden. Dit betreft rondleidingen, hulp aan anderstaligen, hulp aan scholieren, enz. Enorm gevarieerd. Spreekt vrijwilligerswerk u aan, kom dan eens langs op ons gildekantoor in het Gemeentehuis, daar kunt u overleggen of er Gilde Zeist-activiteiten zijn die bij uw belangstelling passen.