Meer dan 30 fietsers hadden zich zondagmiddag 30 augustus jl. verzameld op het station van Den Dolder, het startpunt van de 2 uur durende fietstocht langs de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting was de oudste deelnemer bijna 90; de jongste lag prinsheerlijk in de luiers in de fietskar.

ontvangst op het station door Christel Grobbee van Gilde Zeist

Gilde Zeist en de Historische Vereniging Den Dolder – beide onderdeel van het Geheugen van Zeist – organiseerden deze tocht ter herdenking van 75 bevrijding.

Deze tocht was het laatste programmaonderdeel van 75 jaar Oorlog en Bevrijding. En gelukkig kon dit onderdeel wel doorgaan. En hoe!

Fietstocht
De tocht leidde naar het monument aan de Soestdijkerweg, het wolkenmonument op de W.A. Hoeve, de Wilhelmina van Essenlaan en de Jan Boswijklaan en eindigde via v/h Dansinstituut Van de Wetering bij de bevrijdingsbank. Op de diverse punten werd gestopt en stonden er (oog)getuigen om te vertellen wat er was gebeurd of te zien. Veel verhalen zijn in de loop van de jaren verzameld door de Historische Vereniging Den Dolder. Gilde Zeist gebruikt deze bij de rondleidingen door Den Dolder en over de Willem Arntsz Hoeve.

Gerrit Dekker vertelt uit eigen ervaring bij het Monument slachtoffers Soestdijkerweg

Mevrouw Van Essen
Op de Wilhelmina van Essenlaan onthulden twee nichten van Wilhelmina van Essen samen met wethouder Sander Jansen een nieuw straatnaambord. Daarop stond niet alleen haar naam maar ook wanneer zij leefde en wat zij heeft gedaan. Evenals Dr Engelhard, Dr Boswijk en Dr Van der Hoeven heeft ook zij zich namelijk verzet tegen het noemen van de Joodse patiënten op de Hoeve destijds. Zij zat een maand in de gevangenis. Met het nieuwe bordje wordt zij op gepaste wijze herinnerd.

Wethouder Sander Jansen, Elisabeth del Court König – van Essen, Henriëtte van Essen (nichtjes van Wilhelmina) onthullen straatnaambord

Vrijheidsboom

Bij de bevrijdingsbank werd de nieuwe Vrijheidsboom ingehuldigd. Het is een mooie Amberboom, die straks met zijn oranje bladeren recht doet aan het monument. Daarna was er voor iedereen een hapje en een drankje en werd er nog enthousiast nagepraat over de tocht, de geschiedenis en het meevallende weer.

Wethouder Sander Jansen onthult vrijheidsboom

Meer weten?

Een beeldverslag van de laatste herdenking bij het monument aan de Soestdijkerweg 5 april 2020.

Reportage RTV Utrecht over de vergeten slachtoffers van de W.A. Hoeve tijdens de oorlog

Boek: Vergeten slachtoffers: Marco Gietema en Cecile aan de Stegge. Uitgeverij Boom.