Op het terrein van de W.A. Hoeve werken heel wat kunstenaars. Petra Koek dronk een glaasje water bij Peter van der Heijden en stelde hem wat andersoortige vragen (a la Marcel Proust).

Vraag 1 Wat zie je als je in de spiegel kijkt?
In de spiegel zie ik – nadat ik m’n bril heb opgezet… – een vriendelijk ogende oudere jongere. Ik ben een oudere jongere, omdat ik me zelf niet oud voel.

Ik ben nog maar net met pensioen, maar ik zit zeker niet achter de geraniums! Ik ben juist volop actief en geïnspireerd.

Ik blijf erg nieuwsgierig naar de wereld en andere mensen om mij heen. Waarom doen mensen wat ze doen? Finotti, een Italiaans kunstenaar, gebruikt bv zijn dromen en nachtmerries en zet die om in prachtige beelden. Dat inspireert me.  In mijn werk staan begrippen als vriendschap, relatie, erotiek centraal. Die probeer ik uit te beelden in mijn sculpturen van marmer. Ze zijn altijd abstract. Ik geef ze een titel omdat het een weergave is van mijn beleving. De kijker heeft alle vrijheid om het verhaal en de titel aan te passen aan wat hij of zij ziet.

Vraag 2 Wat heb je van je vader?
Van mijn vader heb ik mijn doorzettingsvermogen. Of noem je dat soms eigenwijs…? Ik ben vasthoudend. Mijn vader was een lieve man. Meubelmaker vanaf zijn 12e jaar en altijd via avondscholen op de hoogte gebleven van zijn vak.

Mijn vader was een fan van IKEA: 1 keer een concept/blauwdruk maken en dat uitrollen tegen betaalbare prijzen. Geniaal vond hij dat.

Hij was diepgelovig, dat heb ik dan weer niet van hem. Maar het misstaat niet om goed te doen en te leven zonder dat dat ten koste gaat van de ander. Dat is al moeilijk zat. Op zijn 95e is hij gestorven. Helemaal opgebruikt was hij; zijn lijf was op.

Vraag 3 En wat heb je van je moeder?
Van mijn moeder heb ik mijn vrolijkheid en realiteitszin. Haar gevoel voor humor. Ze was huisvrouw met soms een bijbaantje, verkoopster bij V&D bv. Ze was een oprechte, liefdevolle vrouw, die breder keek dan haar opvoeding en omgeving haar toelieten. In die tijd kregen vrouwen niet altijd de kans de opleiding te volgen die ze verdienden. Dat is jammer geweest.

Vraag 4 Wat was je geworden als…?
Geen idee. Nee, echt niet. Ik heb trouwens nooit geweten wat ik worden wilde! Na de middelbare school wilde ik niet langer ‘op kosten van’ leven. Ik ging werken bij het boekenmagazijn van de Bruna en deed een Hbo-opleiding tot medisch analist in de avonduren. Voor de gezondheidszorg leek me mooi werken en dan niet aan het bed,  maar aan de achterkant. Ik heb 10 jaar gewerkt als medisch analist in het Bleuland-ziekenhuis. De automatisering kwam op en dat leek me een interessant werkveld. Ik deed ICT-opleidingen en werkte lang in de verkoop en onderhoud van hardware. Later verhuurde ik mij als consultant in de wat ik dan noem de ‘vleeshandel’, de handel in mensen dus, waar je ieder uur moet verantwoorden en het nooit genoeg is.

10 jaar geleden werd ik zelfstandig. Dat was een bevrijding: tijd aan mij zelf. En pas toen ben ik gaan beeldhouwen.

Vraag 5 In welk land zou je ook wel willen wonen?
Als Nederland er niet zou zijn, zou ik wel rond de middellandse zee willen wonen. Nederland is een prima land om in te wonen. We mogen zijn wie we zijn. Natuurlijk klagen we veel, maar eigenlijk valt het hier ontzettend mee. Heel veel mag. Ook klagen! We zijn bevoorrecht.

Vraag 6 Welk schoolvak ontbreekt er volgens jou?
Er ontbreken wel 12 vakken! Vertelkunst, drama, geschiedenis van je dorp of stad, welzijn = leren leven, noem maar op. De aandacht op school is zo gericht om je snel in een sjabloon van een economisch radertje te stoppen. Je moet al zo vroeg voor vakken kiezen en andere laten vallen, waardoor je een bepaalde richting op wordt geduwd. Hoe kan je nou zo jong al weten waar je passie en je competentie ligt? Dat klaarstomen voor een functie lijkt op massaproductie in een fabriek. Laat kinderen vooral leren dat ze leven voor en met de natuur op de plek waar ze wonen. Daar zouden die alternatieve vakken bij kunnen helpen.

Dank je wel voor dit openhartige gesprek, Peter.

Ben jij kunstenaar en wil je ook een interview met een twist? Stuur een bericht aan redactie@dendolder.nl.

Informatie over Peter
Emailadres: info@pvanderheijden.nl
Telefoonnummer: 06-55304661