Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder. Ben jij benieuwd hoe Den Dolder klinkt? Luister naar dé Soundtrack van Den Dolder. Heb je zelf favoriete liedjes die je in de soundtrack door Björn wilt laten bespreken? Mail de redactie.

Den Dolder, het Volendam van midden Nederland
Zoals velen van ons al weten, is Volendam het muziekdorp van Nederland. Bekende bands en zangers zoals: Jan Akkerman, The Cats, BZN, 3J’s en natuurlijk Nick en Simon komen allemaal uit dit pittoreske vissersdorpje, waar muziek een grote rol speelt. Wat veel mensen niet weten is dat er op een steenworp van ‘Utereg’ een vergelijkbaar dorp bestaat, waar de muziek misschien wel net zo’n grote rol speelt. Jawel! Den Dolder. Ook wel bekend als “het sauzenhart van Nederland”.

Ons dorp telt ongeveer 4500 inwoners en tientallen bandjes, die de muziek het dorp in blazen. Dit is precies wat ik de laatste tijd zo enorm mis. Muziek laat mensen genieten en brengt de mensen samen.

 

Tijd voor een vrolijke noot
Door de corona is dit echt samenkomen bij een concert, optreden in een muziekpaleis, dansen al een jaar niet meer mogelijk. En dat merk je; chagrijnige mensen, die het zat zijn om thuis te zitten en elkaar in de haren vliegen. Social media zijn één grote modderbak waar door nepnieuws, iedereen elkaar probeert te overtuigen van zijn of haar gelijk. Wat mij betreft laten we iedereen in zijn waarde en is het tijd voor een vrolijke noot.

Love is All – Roger Clover (1974)
Terug naar het jaar 1974 waar de ex bassist van de band Deep Purple Roger Glover, met het nummer Love is all, de spijker op de kop slaat. Dit is de boodschap die we langzaam maar zeker aan het vergeten zijn.

Wat mij betreft gaan we weer een beetje terug naar dat jaren ’70 gevoel. Dan blijft er nog één prangende vraag liggen…

Volendam heeft de palingsound, maar heeft Den Dolder dan ook een eigen sound? De sauzensound?

DenDolder.nl op Spotify; luister hier alle nummers op de Soundtrack van Den Dolder”.

Over Björn Velthuizen
Muziek is er bij mij met de paplepel ingegoten. Doordat er bij ons vroeger in huis altijd veel naar muziek werd geluisterd, ontdekte ik mijn passie en droomde ik van grote concerten geven met een rode elektrische gitaar. In de jaren ’80, hingen er op mijn slaapkamer naast de posters van Mark Knopfler, twee uit hout gezaagde gitaren aan de muur met touwen die de snaren voor moesten stellen. Ik gebruikte ze voor de playbackshows op de Mariaschool in Zeist maar in mijn hoofd speelde ik menig stadion plat. Ik had namelijk nog nooit zo’n ding in het echt gezien en dit kwam er het dichtste bij.

Nu ruim 30 jaar later, heb ik een eigen band, hebben we in mooie zalen gespeeld zoals Paradiso en de Melkweg. Ook hebben we inmiddels twee albums uitgebracht. En ja! Bijna allemaal ingespeeld op een rode elektrische gitaar. In mij zit nog steeds dat jongetje wat iedere dag nog zoveel in muziek aan het ontdekken is. De houten gitaren zijn inmiddels weg, maar de passie voor muziek is alleen maar groter geworden.

Gitarist Bjorn Velthuizen Band Muck Den Dolder

Björn is gevolgd door Typisch Den Dolder. Zijn band MUCK heeft een facebookpagina en is te vinden op Spotify. Luister hier naar MUCK!

Muck Band Den Dolder

 

 

 

 

 

v.l.n.r. Björn, Ruud, Joost en Ton.