Na een heerlijke herfstwandeling in de bossen van Austerlitz, zat ik weer eens lekker op mijn gitaar te pingelen…Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Buiten regende het, dus de kaarsjes aan, soep op het vuur en de gitaar van de muur. Het liefst had ik ook een fikkie gestookt in de openhaard, maar die luxe heb ik helaas niet.

Makke jannen
In de herfst ga ik graag naar het bos. Vroeger toen ik klein was, deden we dat vaak op de zondagmiddag. Dan gingen we op pad om makke jannen (tamme kastanjes) te zoeken in de bossen van Austerlitz. Niet te veel, want er moest genoeg blijven liggen voor de diertjes in het bos. Met boterhamzakjes, zochten we het hele bos af, naar deze achteraf toch wel gore noten. Maar de ranzige smaak en de stekelige omhulsels konden de pret niet drukken. Zo dus ook afgelopen weekend.

Austerlitz
Ondanks het slechte weer gingen we erop uit. En ook nu na lange tijd, weer eens naar Austerlitz. Na een behoorlijke wandeling kwamen we aan bij de Pyramide van Austerlitz. Ik heb altijd moeite gehad, om de in mijn ogen saaie informatiebordjes te lezen, toch begreep ik al snel dat dit ding iets met Napoleon Bonaparte te maken had. Blijkbaar had een belangrijke generaal, van wie ik zijn naam ben vergeten, hier Napoleon zijn troepen gestationeerd. Vandaar ook de naam Austerlitz. Genoemd naar het dorp Austerlitz in Frankrijk.

“I lost an eye in Austerlitz”
Als muzikant, kan ik vrijwel nergens heen gaan zonder aan muziek te denken. Zo ook op dit moment. Door Napoleon Bonaparte, moest ik direct aan het nummer Done with Boneparte van Mark Knopfler denken. Hierin beschrijft hij het leven van een soldaat uit het leger van Napoleon. Naast zijn melodieuze gitaarspel, houd ik enorm van de teksten die Mark Knopfler schrijft. Dit omdat ik opgezogen word naar de wereld die hij in zijn muziek beschrijft; in dit geval die van een Franse soldaat. Ook de naam Austerlitz wordt in dit nummer genoemd. Hoe geinig is dat? “I lost an eye in Austerlitz”.

Door deze wandeling, spoelde ik onder het genot van het nummer ‘Done with Boneparte’, een droge makke jan weg met een lekker herfstbokje.