Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Laatst zag ik op de website van dendolder.nl een filmpje van de doelman Hans van Breukelen. Dit filmpje bracht mij terug naar het jaar 1988.

Toen ik als tienjarig jongetje nog in Zeist woonde, waren mijn beide broers enorm goed in voetballen en werd er ieder weekend trouw naar de PTT-telecompetitie gekeken. Logischerwijs wilde ik dat ook wel eens proberen. Want als mijn broers het konden, hoe moeilijk kon het dan eigenlijk zijn?

Ik zat in de C4 (lager was er niet) van de voetbalclub Saestum. Al snel kwam ik erachter dat ik totaal geen talent had en onbedoeld onnavolgbare dingen met de bal deed. Als ik linksaf schoot, ging de bal naar rechts, als ik op de goal schoot, ging de bal via een soort van carambole meters naast.

Uiteindelijk speelde niemand de bal nog naar mij en kreeg ik de naam “de wandelende doelpaal”.

Om zo min mogelijk last van mij te hebben in het veld, werd ik uiteindelijk keeper. In het begin baalde ik hiervan.  Maar toen leerde ik via het EK van 1988 de doelman Hans van Breukelen kennen (via de TV natuurlijk!). De brede doelman die met zijn strakke grijze shirt en net te strakke Adidasbroek, vrijwel elke bal uit het Nederlandse doel wist te houden. Dit werd mijn grote inspiratiebron. In mijn ogen een soort Griekse god!

Mijn kamer hing vol met posters waar Hans van Breukelen op stond (Zo bizar dat ik deze destijds onbereikbare man nu in ons dorpje tegen kan komen).

En ineens vond ik keepen niet meer stom maar juist leuk. Ik werd er ook steeds beter in en was niet meer het sulletje in het veld.

Als docent zie ik bij mijn leerlingen hetzelfde probleem als wat ik destijds had. Hun individuele kwaliteiten worden niet altijd gezien, waardoor de leerlingen alleen maar doen wat er van ze gevraagd wordt. Sterker nog, het lijkt er soms zelfs op dat de maatschappij bepaalde kwaliteit opdringt ten koste van persoonlijk talent. Hoe jammer is dat!

Na mijn carrière als doelman in de C4 van Saestum, kwam ik erachter dat mijn kwaliteiten in de muziek lagen. De moeilijkste gitaaroefeningen, vlogen bij mij zo uit de vingers. Zonder al te veel moeite. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ondanks dat ik vandaag de dag helemaal niets meer met voetbal heb, blijft Hans van Breukelen voor altijd mijn Local Hero.

Het nummer van deze maand kan er wat mij betreft dan ook maar één zijn: Going Home (Theme of the Local Hero) gespeeld door Mark Knopfler. Ook al heb ik dit nummer al honderden keren gehoord en gespeeld, het blijft in mijn ogen een klassieker. Mark Knopfler schreef dit nummer voor de film Princess Bride en speelt het bij elk concert als afsluiting.

 

DenDolder.nl op Spotify; luister hier alle nummers op de Soundtrack van Den Dolder”. Ben jij benieuwd hoe Den Dolder klinkt? Luister naar dé Soundtrack van Den Dolder. Heb je zelf favoriete liedjes die je in de soundtrack door Björn wilt laten bespreken? Mail de redactie.