Naast muziek maken, heb ik vorig jaar zomer mijn nieuwe hobby duiken ontdekt…Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

 De rust van het duiken is in groot contrast met de behoorlijke drukte uit mijn dagelijks leven. Na het behalen van mijn PADI, heb ik mezelf voorgenomen iedere zomer een aantal duiken te doen. Het liefst in helder tropisch water.

Zo ook afgelopen herfstvakantie.
Ik besloot naar Kos af te reizen, om met een groepje duikers in de middellandse zee te duiken. Ondanks dat ik mijzelf totaal geen ervaren duiker vind, mocht ik wel met de ervaren duikers mee. En dit was direct te merken. Zelfstandig je duik kit in elkaar zetten, wordt ondanks ik dit al vaak had gedaan, ineens heel erg lastig. Onopvallend afkijkend bij mijn mededuikers, kreeg ik het uiteindelijk toch voor elkaar om alles op de juiste manier aan te sluiten.

Godzijdank werd het hele spul later toch nog door een expert gecontroleerd. Na de onverwachts geslaagde controle begon het stoer doen en nonchalant overkomen.

Totdat de briefing kwam, duiken naar het scheepswrak?
We hadden geluk, want de zee was rustig, waardoor we naar het scheepswrak de “Thor Star” konden zwemmen. Dit is een Syrisch vrachtschip wat in de jaren 90 bij de kust van Turkije was gezonken. Gelukkig zonder slachtoffers. Hij is in drie stukken gebroken en deze wrakstukken liggen tussen de 10 meter en 23 meter diep. Na deze info, was het stoer doen wat mij betreft alweer voorbij en begon ik toch een beetje zenuwachtig te worden. Wat een diepte!

Zelf was ik nooit dieper dan 12 meter geweest en begon ik serieus te twijfelen of ik mezelf niet te hoog had ingedeeld. Maar mijn duikinstructeur stelde mij gerust en gaf aan dat ik me geen zorgen hoefde te maken. We zouden heel rustig afdalen. Makkelijker gezegd dan gedaan.

Een sprong in het diepe
Na letterlijk de sprong vanaf de boot het diepe in, daalde we rustig naar het wrak af, waarna ik de behoorlijke diepte niet eens meer door had. Ik begon langzaam maar zeker te ontspannen en kon eindelijk genieten van het onwerkelijke uitzicht.  Tijdens het ontdekken van het wrak, voelde ik me net Jacques Yves Cousteau. Dit was een ontdekkingsreiziger met een rood petje, die in de jaren 80 op tv de oceanen en het bizarre leven in de oceanen ontdekte. Op zondagmiddag zaten we aan de buis gekluisterd om te zien hoe hij in zijn zeer geavanceerd onderzeeërtje (waar zelfs Chriet Titulaer van onder de indruk was), een vreemde kwal, schelpdiertje, vis of zeepier ontdekte. Zijn ontdekkingsschip dat al het onderzoek mogelijk maakte en alle duikbootjes en apparatuur naar de juiste locatie bracht heette “Calypso”.

Het nummer van deze maand gaat dan ook over dit ontdekkingsschip. John Denver heeft het nummer Calyspo in 1975 geschreven als eerbetoon voor Jacques Cousteau. In het nummer word je meegenomen in de avonturen die hij en zijn schip tijdens het ontdekken van de wereldzeeën beleven. Dit spreekt enorm tot mijn verbeelding. Ik vind de tekst prachtig en kan het dus ook woord voor woord meezingen.

Nu ik weer thuis ben, en de regen weer met bakken naar beneden komt, zit ik met mijn gitaar op schoot dit nummer weer eens te door te spelen en verlang ik stiekem weer naar mijn volgende duik in een door mij onontdekte zee.

In search of the answers, the questions unknown.

Calypso

To sail on a dream on a crystal clear ocean
To ride on the crest of a wild raging storm
To work in the service of life and the living
In search of the answers to questions unknown
To be part of the movement and part of the growing
Part of beginning to understand

Aye, Calypso, the places you’ve been to
The things that you’ve shown us
The stories you tell
Aye, Calypso, I sing to your spirit
The men who have served you
So long and so well
Olole iiiii, ololo ululululu
Olole iiii, ololo uu

Like the dolphin who guides you
You bring us beside you
To light up the darkness and show us the way
For though we are strangers in your silent world
To live on the land, we must learn from the sea
To be true as the tide
And free as the wind-swell
Joyful and loving in letting it be

Aye, Calypso, the places you’ve been to
The things that you’ve shown us
The stories you tell
Aye, Calypso, I sing to your spirit
The men who have served you
So long and so well

Aye, Calypso, the places you’ve been to
The things that you’ve shown us
The stories you tell
Aye, Calypso, I sing to your spirit
The men who have served you
So long and so well
Olole iiiii, ololo ululululu
Olole iiii, ololo uu