Docenten komen uit het westen, want de wijzen kwamen uit het oosten. Dit is een grapje wat ik af en toe te horen krijg en wat mij betreft klopt dit soms ook wel. Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Klas 3C3A, het gaat jullie goed! Trots op jullie!

Schooldays
Ondertussen ben ik al meer dan vijftien jaar met veel plezier MBO docent. Docenten worden vaak bekritiseerd om de vele vrije dagen en werktijden van half negen tot half vijf. En ik moet toegeven dat ik deze voordelen heerlijk vind.

Moeilijk beroep
Dus vreemd dat er ondanks het blijkbaar oneerlijke gevoel een docenten tekort blijft bestaan. Het leven bestaat uit keuzes en ik koos ervoor om de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs te maken, om na zes jaar studie op papier een volwaardige docent te zijn. We leerden hoe we om moesten gaan met ADHD. We leerden hoe we om moesten gaan met ODD. We leerden hoe we om moesten gaan met autisme. Supermooi, maar hoe pas je al deze regeltjes toe als je al deze smaakjes bij elkaar in de klas hebt zitten en de klas meer weg heeft van een kleine dierentuin? Het kan soms best lastig zijn om orde te houden en een veilig leerklimaat te creëren. Docent kan het makkelijkste vak van de wereld zijn, maar als je geen band met deze studenten hebt, wordt het al snel het moeilijkste beroep van de wereld.

Gitaarspelen
Mijn motivatie om het onderwijs in te gaan had echter niets met de vakanties te maken. Als klein mannetje had ik een gruwelijk hekel aan school en ik deed er dan ook echt alles aan om een schooldag zo makkelijk mogelijk door te komen. Naast het nablijven, niet opletten, keten in de klas, niet leren voor de saaie lesstof en het verstoren van de lessen, was ik eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in gitaren. Dit was natuurlijk terug te zien in mijn cijfers. De Toto loterij was er niets bij. Na schooltijd, tijdens het naar huis fietsen, was ik de hele weg bezig om te bedenken hoe ik het nieuws van een volgende onvoldoende thuis weer zou vertellen. Door de vele slechte resultaten zakte de motivatie mij helemaal in de schoenen en deed ik eigenlijk helemaal mijn best niet meer, waardoor ik twee keer bleef zitten. In deze tijd begon ik ook met gitaarspelen. Eindelijk iets wat me goed afging en wat ik uit mezelf snapte. Helaas behaalde ik hier mijn mavodiploma niet mee.
Dit is dus precies de reden, dat ik het onderwijs ben ingegaan. Het is wat mij betreft enorm belangrijk dat leerlingen en docenten met plezier naar school gaan. Laten we samen met de leerling bekijken wat hij of zei zelf wil leren in plaats van opdringen van wat wij belangrijk vinden. Ik snap ook wel dat we bepaalde lesstof moeten behandelen, maar laten we onze schooltijd in godsnaam leuk maken. We zitten namelijk gemiddeld vijftien tot twintig jaar op school. Bijna een kwart van ons leven. Zonde om deze jaren af te schrijven.

Diploma uitreiking 2023
Aankomende woensdag is er weer een diploma-uitreiking van mijn mentorklas. Na de Corona, liepen deze leerlingen door thuisstudie enorm achter en moesten ze in een jaar gigantisch veel werk verzetten. En dit is gelukt. Met vallen en opstaan hebben we samen de klus geklaard.

Ons motto was: “Het leven is vakantie, we moeten alleen tussendoor werken”

En dat tussendoor werken hebben ze gedaan. Met de juiste begeleiding van mijn collega’s en mijzelf, hebben we een superleuk en leerzaam jaar gehad, en ga ik deze dame en heren best wel missen, als ze daadwerkelijk de grote mensen wereld in vliegen. Het zou mooi zijn als ze later nog een keer aan hun schooltijd denken. En hopelijk met een glimlach. Dan ben ik tevreden.

Het nummer van deze maand is “Schooldays” van de band AC/DC. Dit nummer is een cover van de iconische gitarist Chuck Berry, waar de gitarist van AC/DC Angus Young fan van was. Dit is ook te zien aan de legendarische duck walk waar beide gitaristen een handje van hadden. Het is een vrolijk nummer en geeft mij energie. Zoals school hoort te zijn.

Muziek in Den Dolder op het Dolders Poppodium, 2 september.