Een icoon is overleden!  Anna Mae Bullock, beter bekend als Tina Turner is er niet meer. Eigenlijk was ik geen groot fan van haar, maar vond veel nummers van haar best wel goed. Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder. 

Haar muziek is voor mij een mooie herinnering aan de jaren 80, toen ik als kleine belhamel nog op de Mariaschool in Zeist zat en droomde over gitaarspelen. Hierdoor ging het leren mij wat minder af.

Schoolfeest
Eind jaren 80 zat ik in groep 8 en gingen we als afsluiting van de basisschooltijd een week lang op schoolkamp. Het Immenkamp in Otterlo, was voor veel leerlingen een broedplaats van mooie avonturen en herinneringen. Voor mij was dit niet anders. Ondanks dat ik redelijk snel heimwee had naar mijn ouders en daardoor nooit bij vriendjes bleef logeren (ik heb wel eens bij vriendjes gelogeerd, maar vrijwel iedere keer moesten mijn ouder mij rond bedtijd weer ophalen), vond ik het jaarlijkse schoolkamp wel leuk en bleef ik daar zonder problemen overnachten.

Mijn eerste publiekelijk optreden vond plaats tijdens de bonte avond op het Immenkamp. Samen met mijn vriendje Jeroen (oude zanger van MUCK) deden we mee aan de playbackshow. We traden op als Tina Turner en David Bowie met het nummer “Tonight”. Ik heb vandaag de dag werkelijk geen flauw idee hoe we aan dit nummer kwamen, maar ik weet wel dat we de voorbereidingen enorm serieus namen.

Jeroen was David Bowie en ik was Tina Turner. Ook deze keuze kan ik tijdens het schrijven van deze column nog steeds niet verklaren. De kleding werd uiterst serieus uitgezocht en we haalde de kasten van onze ouder volledig overhoop. Ik had een oude jurk van mijn moeder uit de kast getrokken, die vandaag de dag waarschijnlijk weer in de mode zou zijn, gecombineerd met een pruik, die ik van mijn nicht had geleend. Zij deed een kappersopleiding en had nog wel wat in een la liggen. Jeroen had zover mijn herinnering rijkt een net pak van zijn vader aan. Zijn haar werd mooi in een scheiding geplakt met behulp van vaseline? (Dit heeft waarschijnlijk nog weken in zijn haar gezeten, omdat dit goedje behoorlijk waterafstotend is). Godzijdank zijn hier geen foto’s meer van. Vooral de dansscene moet redelijk bijzonder zijn geweest. Hoe dan ook, we hadden plezier!

Toen ik wat ouder was, ben ik me wat meer in het werk van Tina Turner gaan verdiepen, waardoor ik haar muziek steeds meer ging waarderen. In deze tijd kwam ik er ook achter dat het nummer “Private dancer” wat deels haar comeback heeft veroorzaakt, geschreven is door mijn all time hero Mark Knopfler. Na het schrijven van het nummer wat eigenlijk in het Love over gold album zou moeten komen, vond hij dat het nummer beter door een vrouw gezongen kon worden. Jeff Beck heeft de gitaarpartijen van dit nummer ingespeeld.

Tina Turner is er helaas niet meer, maar haar naam zou in mijn hoofd altijd gekoppeld blijven aan het schoolkamp van de Mariaschool en mijn allereerste publieke optreden. R.I.P Anna Mae Bullock!

Het nummer van deze maand zijn er wat mij betreft dus twee. Tonight en Private dancer van Tina Turner. Beide zijn live versies om nog maar eens te beseffen hoe goed ze was.

https://www.youtube.com/watch?v=_VjkeCXzg_o