Vanmorgen werd ik na een heerlijke nacht slapen, vrolijk wakker door het geluid van een soort fietspompje. Iedereen die een beetje verstand van vogeltjes heeft, weet dat dit geluid afkomstig is van de “Parus major”, oftewel de in Den Dolder nog rijkelijk aanwezige koolmees… Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Het geluid van de koolmees zorgt ervoor dat ik in een voorjaarstemming kom en dit maakt mij gelijk vrolijk. Daarnaast wist ik dat we na een dag vol lessen, vanavond met de band weer het podium op mogen klimmen. Dit keer in Amersfoort. De vooruitzichten waren en zijn dus goed.

Gemorste koffie
Toen ik na een behoorlijke autorit, waarbij ik mijn koffie door plots remmende auto’s, meerdere malen over mijn net gewassen broek morste, aan kwam op mijn werk in Nieuwegein, had ik zin om mijn lessen 3D tekenen aan mijn BBL-metaalleerlingen te geven. Persoonlijk vind ik dit de leukste lessen, omdat er een informele werksfeer heerst. Dit doet de leerlingen en docent altijd goed en zorgt ervoor dat iedereen vrijwel altijd lekker bezig is.

Zo ook de leerling Robert uit de constructieklas. Uit privacy heb ik de naam van deze leerling veranderd. Als je het woord Autist op het internet opzoekt, kom je alle kenmerken tegen die Robert in zijn bezit heeft. In het begin was het hierdoor lastig met Robert communiceren, maar na verloop van tijd, zijn wij elkaar wat beter gaan begrijpen en blijft Robert na de les vaak even hangen om lekker te kletsen. Dit zijn voor mij als docent de krenten uit de pap, omdat hij mij toelaat om in zijn bijzondere wereldje te kijken. Ik kwam er al snel achter dat Robert mensen eigenlijk vrijwel allemaal stom vindt. Hij mot ze niet, omdat ze altijd maar moeilijk doen om niks. Hier heeft hij wat mij betreft af en toe best gelijk in.

Dierenfreak
Daarentegen is Robert uitermate geïnteresseerd in het dierenrijk en alles wat met dieren en natuur te maken heeft. Dieren zijn oprecht en de natuur zit volgens hem ongelofelijk mooi in elkaar. Hierover gaan onze informele gesprekken dan ook vaak. Hij vertelde mij vandaag over het wonderlijke beerdiertje. Dit is een micro-organisme, die naast zijn schattige uitstraling vrijwel onverwoestbaar is. Volgens Robert hebben ze een zwikkie van deze beestjes de ruimte ingeschoten en hebben ze het allemaal overleefd. De passie waarmee hij dit verhaal vertelde, was ontroerend om te zien.

Beerdiertje of de Hitlerkever
Daarnaast vertelde hij mij over de Hitlerkever. Voordat ik me in de maling genomen voelde, legde hij mij uit dat dit diertje inderdaad naar Adolf Hitler was vernoemd, omdat de ontdekker van deze redelijk suffe kever fan was van de dictator. Robert vertelde er wel bij dat dit diertje voor de tweede wereldoorlog werd ontdekt, op het moment dat Hitler nog geen dictator was, maar meer een charismatische volksvertegenwoordiger die ook gek op kevers was. Ware het niet dat dit een auto was in plaats van een insect.

Mede door ons wederom bijzondere gesprek was het een mooie schooldag. Inmiddels zit ik tijdens het schrijven van deze column, met een gitaar op mijn schoot de gig van vanavond voor te bereiden. Heerlijk om de dag met een optreden te kunnen afsluiten.

Over optredens gesproken! Wellicht ook leuk om te weten, dat er op Koningsdag van alles in ons dorpje te doen is. Check voor meer info de site: dendolder.nl/koningsdag2023.

Het nummer van deze maand kan door het gesprek met Robert deze keer alleen maar een nummer van de Beatles zijn. Ondanks de Beatles tal van mooie nummers hebben, heb ik gekozen voor het nummer “Don’t let me down”. Dit is één van mijn favoriete Beatles nummers. Robert zal het waarschijnlijk helemaal niks vinden.

https://www.youtube.com/watch?v=NCtzkaL2t_Y