Wanneer spelen jullie weer eens in Den Dolder? Tijdens mijn eerste column, schreef ik namelijk dat Den Dolder het Volendam van midden Nederland was, .. Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Er wordt vaak gezegd “vroeger was alles beter!” Over het algemeen vind ik dit een redelijke dooddoener. Hoezo was het toen beter? Maar als ik bij de spoorwegovergang aan het wachten ben op de twee treinen van en naar Utrecht, word ik regelmatig door dorpsbewoners aangesproken. Wanneer spelen jullie weer eens in Den Dolder?

Podiumtijd
Tijdens mijn eerste column, schreef ik namelijk dat Den Dolder het Volendam van midden Nederland was, maar na de coronacrisis en wanbeleid van de plaatselijke kroeg, zijn er als band (Toeven op de Hoeve daargelaten) vrijwel geen mogelijkheden meer om in Den Dolder op te treden. Daarnaast is het enorm ingewikkeld om bij de gemeente de juiste vergunningen aan te vragen voor een openbaar festival. Dus het is wat muziek betreft veel te rustig in het dorp.

Toen ik dit met de band besprak, waren we het er vrijwel direct over eens dat we deze maand een illegaal optreden in het dorp gingen geven. Gewoon omdat het kan!

 

Om weer muziek te spelen en de aanwezigen even niet te laten nadenken over de energierekening, hoge brandstofkosten, onbetaalbare boodschappen en de nucleaire dreiging vanuit Rusland. Tijden zijn inmiddels behoorlijk veranderd, deze zorgen hadden we een paar jaar geleden nog niet.

Nadat we de locatie hadden bedacht, konden we beginnen met het regelen van dit evenement. Omdat er geen budget was, waren we afhankelijk van vrijwilligers uit het dorp. Die waren er genoeg. Binnen een aantal dagen, was er een podium gesponsord door Dries en Hero podiumverhuur. Onze geluidsman, wilde voor vrijwel niks zijn grote geluidsset neerzetten en een zwikkie buurtbewoners (Remco, Linda, Rob) leverde een aantal stroompunten, waardoor we een serieus en geslaagd optreden konden neerzetten.

Muck optreden

Na deze gig zat ik met een biertje op de bank en moest ik wederom aan die veranderde tijden denken. Waarom gaat het, zoals het gaat? Er zijn zoveel dingen, waar we als mensen geen invloed op hebben: gezondheid, maandlasten, economische crisis, niet functionerende regering, depressies en oorlogen.

Het nummer van deze maand, gaat dus over veranderingen van een dorp of stad. Het nummer “My home town” uit 1984 van Bruce Springsteen is in grote lijnen hetzelfde verhaal. Hier wordt de verandering van een stad beschreven en wordt er teruggekeken naar oude tijden.

Wellicht dus helemaal niet zo gek om soms even naar het oude te verlangen. Bruce brengt mij in dit geval even terug naar 1984. Was zo gek nog niet.