Het is 27 april, Koningsdag 2022. De zon schijnt en er hebben zich honderden mensen voor en naast het podium van het eetcafé de Pandarve in Zeist verzameld..Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

De bar draaide overuren en iedereen had het naar zijn of haar zin.

Als de rook is opgetrokken
Na een ochtend instrumenten sjouwen, staan we met de band MUCK eindelijk weer op een noemenswaardig podium. Nieuwe D’Addario snaren zijn op mijn “Candy apple red” Blade Stratocaster gemonteerd en in open E gestemd, de lampen in mijn Fender buizenversterker zijn opgewarmd, de playlist met onze festivalnummers ligt in groot lettertype voor mijn neus (ik ben ook geen 18 meer!) en terwijl ik nog een beetje zenuwachtig aan mijn effectenpedaal rommel, begint de intromuziek van ons optreden te lopen.

Opgewonden kijk ik naar de bandleden die er net zo veel zin in hebben als ik. EINDELIJK MOGEN WE WEER!

 Wat een heerlijk gevoel
Na de vier tikken van onze drummer Emile begint de trein te lopen. De lichte spanning voor het optreden is direct verdwenen. Ondanks dat ik al honderden keren heb opgetreden, blijft er altijd een gezonde spanning. Je wil gewoon dat alles goed gaat en dat het publiek geniet van de band.
Gelukkig, door het enthousiasme van het publiek, gingen we steeds beter en losser spelen.

Naast alle mensen uit Zeist, waren er net als vroeger weer zoveel Doldernaren gekomen om ons te kunnen zien spelen. Dat waarderen we enorm!

Het was mooi om te zien hoe alles bij elkaar kwam. De strakke drums van Emile, de dikke knorrende bas van Ton en de mooie zuivere volle stem van Joost. Een warm bad voor een gitarist. Willem en Sander (manager en roadie) keken tevreden toe. Wat ben ik trots op mijn vrinden.

Dit is precies wat we dit jaar in Den Dolder hebben gemist. De Egelantier was tot mijn grote verbazing dicht en er waren weinig tot geen activiteiten. Geen kinderen die met een hoop herrie door het dorp paradeerde, geen brandweerdemo’s, geen spijkerpoepende kinderen met een uitgelopen rood-wit-blauw op hun wang, geen vlooienmarkt met dvd’s van Friends of het volledige werk van Julio Iglesias op cd, geen vergeelde boekjes van Pinkeltje en laat staan livemuziek.*)

*)Noot van de redactie: Behalve de grandioze Kleedjesmarkt, optreden van Het dr Engelhard Orkest & de grote spelletjes middag in de Torteltuin.

2023 
Het goede nieuws is, dat er een handjevol vrijwilligers heeft besloten hier daadwerkelijk iets aan te gaan doen. Ze zijn inmiddels hard bezig om volgend jaar Koningsdag in Den Dolder nieuw leven in te blazen. MUCK zou hier heel graag een muzikale bijdragen aan leveren.

Het gat
Na ieder optreden vallen de muzikanten in een soort gat. Vol van adrenaline, staan ze vaak na te genieten tijdens het opruimen. Dit gebeurt vaak als het publiek weer lekker naar huis is en de rook langzaam van het podium verdwijnt. Dit gevoel had ik ook afgelopen Koningsdag. Het zat er helaas weer veel te snel op en na onze gig liep ik nog één rondje over het lege podium.

Dit brengt mij op het nummer van deze maand van de Duitse band Scorpions. Het nummer heet ; When the smoke is going down. Klaus Meine (zanger van de band) beschrijft dit gekke lege gevoel heel treffend in dit nummer.