Afgelopen weekend, reed ik met mijn vriendin naar Antwerpen om de krokusvakantie met een Belgisch biertje af te sluiten. Maar voordat we vertrokken, moest ik mijn 1600 cc SEAT Ibiza aftanken. Toen ik de benzineprijs zag, liep ik rood aan; belachelijke prijzen! ….Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Dit stelt natuurlijk niets voor, vergeleken met wat de mensen in de Oekraïne moeten meemaken

 Al die mensen die voor één maniak hun huis en haard moeten verlaten.
In de jaren 80, was er een vergelijkbare situatie als wat er vandaag in Rusland afspeelt. Hoe jong ik ook was, kreeg ik hier voldoende van mee om over de situatie na te denken. Wat doe je als een land, waar een complete gek aan de macht staat, met kernwapens dreigt en hierdoor ongestoord zijn gang kan gaan? Ik zou het antwoord ook niet weten.

We hebben het ook steeds over Rusland, maar zou het niet beter zijn om over de Russische regering te praten.

Propaganda: andere tijd, zelfde verhaal
Een journalist hoorde ik pas zeggen: ‘In een oorlog is het de waarheid die als eerste sneuvelt.’ De propaganda doet zijn werk, maar kan de werkelijke waarheid voor veel Russen nog maar nauwelijks verbergen.

Uit verschillende televisiereportages, wordt het mij al snel duidelijk dat het Russische volk lijdzaam haar dictator moet volgen. Protesteer je of ben je het niet met de oorlog eens, riskeer je een lange celstraf. Deze mensen worden onderdrukt en van de wereld afgesloten om een oorlog te rechtvaardigen. Het lijkt erop alsof Poetin zich er allemaal niets van aan trekt en de Oekraïense en Russische bevolking de ware verliezers zijn.

Sting
In 1985 bracht Sting het nummer Russians uit. Het nummer ging destijds over Rusland en het ijzeren gordijn en is vandaag de dag wederom actueel. De zanger slaat wat mij betreft de spijker op de kop met deze treffende tekst. Natuurlijk houden de Russen ook van hun kinderen! Andere tijd, hetzelfde verhaal!
De originele melodie is overigens die van de Romance uit de suite Luitenant Kizje van de Russische componist Sergej Prokofjev.

Wat mij betreft, mogen we dus niet zeuren over de hoge gas- en olieprijzen. Helemaal niet als we hiermee de oorlogsmachine van Poetin uit kunnen putten en dood laten bloeden.