Al achttien jaar ben ik de vader van twee mooie en soms ondeugende meiden. Het was mij allang duidelijk, dat mijn interesses totaal anders zijn dan de interesses van mijn twee pubers. En dit merk ik aan alles. In plaats van een gezelschapsspel met kaas en worst, willen zij lekker met een drankje chillen met vrienden. Iedere maand presenteert Björn Velthuizen, gitarist van de Dolderse band MUCK, dé soundtrack van Den Dolder.

Dus ik moet als ouder mijn best doen om van de nood een deugd te maken. En dit valt niet mee met twee pubers!

En ja ook zij, hebben net als iedereen last gehad van de vervelende lockdown. Omdat alle Enzo Knol vlogs en Netflix-series inmiddels wel bekeken zijn, vervelen ze zich vaak te pletter….

Borrelen waar dan?
Zo ook afgelopen week. Mijn jongste dochter, wilde gaan borrelen met vrienden. Toen ik wist waar ze ging borrelen en met wie, keurde ik dit plan niet goed, maar ook niet af. Dit omdat ik vroeger vele malen erger was. In de jaren negentig, mocht je als je zestien jaar was gewoon naar de kroeg. En als je het geluk had en er al een paar baardsprietjes op je kin ontsproten, lukte het soms om op je vijftiende al binnen te komen. Wat een avontuur was dat. Eindelijk stappen!

Ik herinner me nog goed hoe ik als vijftienjarige puber, tussen alle dertigers en veertigers, zo stoer mogelijk tegen de biljarttafel stond.

 

Wat was bier goor!
Ik deed mijn best om mijn gezicht niet te vertrekken bij een slokje bier. Wat vond ik bier eigenlijk goor. Maar alles voor de show. Het waren voor ons ook geen dure avonden. Omdat de kroeg zo vol zat, kon ik als kleine puber maar moeilijk bij de bar komen. Als je geluk had, ging er na een half uur wachten (vaak) een vrouw voor je aan de kant omdat ze je zielig vond. “Aaah, ga even aan de kant voor dit jochie! Kan hij ook wat bestellen” Hoe gênant was dit? Het was tijdens een stapavond voortdurend afwegen wat wijsheid was. Voor lul staan bij de bar of heel lang met een glaasje bier doen.

Een mooie herinnering
Ik gun mijn kinderen hetzelfde als wat ik vroeger kon en mocht doen. Uiteraard wel binnen de gemaakte regels. En hier wringt de schoen. Toen mijn dochter weer eens twee uur te laat thuiskwam, sprong ik uit mijn bed en sprak haar boos aan. Ik maakte me namelijk een beetje zorgen. En toen kwam het voor mij onvergetelijke antwoord.

“Papa!! Maak je nou niet zo druk! Girls just want to have fun!”

Alles op zijn pootjes terecht
Ze identificeerde zichzelf met de clip van dit door Cyndi Lauper gezongen nummer. En ik achteraf eigenlijk ook wel. De volgende dag, heb ik haar uitgelegd, waarom ik boos was. Zij begreep mij en ik begreep haar eigenlijk ook wel. Een conflict, is immers geen ruzie. Na dit gesprek, hebben we het nummer keihard opgezet en meegezongen. Misschien komt het toch allemaal wel op zijn pootjes terecht.

Optreden van MUCK a.s. 25 februari: Meer informatie? HIER!