Op dinsdag 12 januari jl. reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke onderscheiding uit aan Doldenaar Jan Berndsen. Bij zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur van Lister werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het persbericht meldt dat Jan een belangrijke rol speelde bij vrijwel alle landelijke vernieuwende initiatieven in de GGZ. Bijvoorbeeld de herstelbeweging, waarbij de zelfbeschikking van de patiënt in het herstel voorop wordt gesteld. Deze andere benaderingswijze heeft hij verwerkt in diverse initiatieven, zoals het actieplatform Herstel voor Iedereen. En ook richtte hij het Enik Recovery College op, dat volledig door GGZ-cliënten of ervaringsdeskundigen wordt gerund.

De inzet gericht op herstel en volwaardig burgerschap wordt inmiddels steeds breder gedeeld. Door zijn internationale contacten en functies, zoals President of the Board of Mental Health Europe, draagt Berndsen ook buiten Nederland bij aan een kritische reflectie op de psychiatrie.

Wij in Den Dolder kennen Jan ook als een harde werker voor en in de Torteltuin en als voormalig bestuurder van het sociaal-cultuur centrum De Kameel.

Van harte gefeliciteerd, Jan, Den Dolder kan trots zijn op jou!!

Over trots zijn gesproken. Vorig jaar regende het ook al lintjes in Den Dolder. Niet alleen de echtparen Mieke en Marinus van der Ploeg en Petra en Evert Ko(e)k kregen toen een lintje, maar ook Bert Blankensteijn en Bert van den Deijssel. Dat waren er maar liefst zes van de 15 lintjes in de gemeente Zeist in totaal.

Hoe trots kan je zijn op je dorpsgenoten?

Foto’s uitreiking Jan Berndsen: Willem Mes