Over Den Dolder

Den Dolder (gemeente Zeist) is een jong dorp van 4500 inwoners, gelegen tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Den Dolder is een heerlijke plek om te wonen, leven, leren, recreëren, werken en ondernemen. Centraal gelegen tussen de A1, A27 en A28, met een eigen station met 4x per uur treinen van en naar Utrecht in 11 minuten en 6 minuten van en naar Amersfoort is Den Dolder heel goed bereikbaar.

Het dorp dankt zijn ontstaan aan Zeepfabriek De Duif (tegenwoordig Remia) en geestelijke gezondheidszorg met de komst van de Willem Arntsz Hoeve in het begin van de vorige eeuw en heeft rijke historie in ondernemen en diversiteit.

Den Dolder heeft een uitgebreide Wikipedia pagina. Lees alles op deze Wiki-pagina!

Den Dolder heeft een integraal kindcentrum, waar kinderen van 0 tot 12 terecht kunnen voor onderwijs, consultatie, opvang en veel buitenschoolse activiteiten. Er is een bloeiend verenigingsleven, een fijn winkelcentrum, een actieve sportclub, een klinkende muziekvereniging, een markant monumentaal station, kunst en cultuur op de WA hoeve en zelfs een eigen filmhuis. 

Hier vind je het aanbod van zorg & welzijn in Den Dolder door Zorg4Zeist.

In Den Dolder voel je je vrij en leef je tussen de natuur.

Onze kernwaarden zijn:
Vrijheid | NatuurOndernemend en initiatiefrijkRijke historieInclusief en divers

Op deze boeiende site lees je er alles over. 🌿

Willem Arntsz Hoeve

De Willem Arntsz Hoeve (WA Hoeve) in Den Dolder bestaat al sinds 1906 en kent een lange geschiedenis van psychiatrische en psychosociale zorg. Het ligt nét aan de andere kant van de provinciale weg N238 ten opzichte van de dorpskern, aan het Willem Arntszbos dat beheerd wordt door het Utrechts Landschap. Van de bebouwing van dit ‘Buitengesticht’ is het grootste deel nog aanwezig.

Nog steeds kunnen patiënten op het terrein terecht voor zorg en behandeling bij Altrecht voor specialistische geestelijke gezondheidszorg en bij Fivoor voor forensische intensieve psychiatrische zorg. Op Dennendal, gehuisvest op het noordelijke deel van het terrein, wonen van oudsher mensen met een verstandelijke beperking en kunnen zij terecht voor dagbesteding. Dennendal valt tegenwoordig onder Stichting ReinaerdeAltrecht en Fivoor bieden gezamenlijk meer informatie over de zorg en de ontwikkelingen op het terrein via wa-hoeve.nl.

De Gehoorzaal. Foto: Mel Boas

DenDolder.nl houdt je op de hoogte van het nieuws over de WA-hoeve.

Den Dolder in beeld

Bekijk deze interessante documentaire van Kees Kort en Pieter Veraart over de Willem Arntsz Hoeve uit 2016. Deze vertelt over de geschiedenis van het terrein en het unieke karakter van de prachtige gebouwen en de situering hiervan in het landschap.

Slotstad TV heeft twee afleveringen van “In het voorbijgaan” gewijd aan de historie van Den Dolder. Aflevering 7 gaat over de vestiging van de Willem Arntsz hoeve en aflevering 8 over de komst van de zeepfabriek van Christoph Pleines.

Op 30 maart 2023 besteedde Van Rossem vertelt op RTV Utrecht ook aandacht aan het ontstaan van ons dorp rondom de Zeepfabriek van Christoph Pleines.

Geïnteresseerd in de Dolderse historie? Lees meer over de geschiedenis van Den Dolder op deze site. Bezoek de website van de actieve Historische Vereniging Den Dolder en volg de HVDD op DenDolder.nl

Toekomst

Altrecht en Fivoor verlaten de WA Hoeve in Den Dolder uiterlijk per 1 januari 2027. Dit is op 23 november 2020 besloten. Altrecht maakt daarmee ruimte voor de herontwikkeling van het terrein door gebiedsontwikkelaar BPD. De WA Hoeve blijft een unieke historische plek in de natuur, waar een ruimtelijke mix van wonen, werken, zorg, cultuur en recreatie in een dorpse setting aan wordt toegevoegd. Onder de naam ‘Bosch en Hei’ ontwikkelt BPD de plannen voor woningbouw op het terrein.

Daarnaast is bekend dat er een Politieacademie komt in de voormalige jeugdgevangenis Almata aan de Hindelaan 7. De Politieacademie krijgt ook faciliteiten voor training en keuring. Er komen in de toekomst onder andere de volgende activiteiten:

  • onderwijs
  • sport
  • schiettraining op overdekte schietbanen
  • naspelen (simuleren) van praktijksituaties