
‘Wij hebben onze diesel ingeruild voor een elektrische Renault’
Doldenaren vertellen hoe zij hun omgeving duurzamer maken. Deze keer Frits Stuurman. Al bijna een jaar rijdt hij in een elektrische auto. Aan zijn huis aan de Hezer Engweg heeft hij een oplaadpunt. Deel 2 van een serie.
Waarom besloot je over te stappen op een elektrische auto?
“Mijn vrouw en ik hadden een oude diesel, die was een jaar geleden aan vervanging toe. Dat vonden wij een goed moment om elektrisch te gaan rijden. We hebben een Renault Zoë aangeschaft. Dat is precies de auto die wij nodig hebben – niet te groot, niet te klein.”
En, bevalt dat een beetje zo’n stille elektrische auto?
“Zeker. Je kunt er zelfs best snel mee optrekken. Al moet je dat niet te vaak doen, want dan belast je het milieu meer dan nodig.”
Hoeveel kilometer kun je rijden voordat de batterij leeg is?
“Bij een volle accu zou ik 330 kilometer kunnen rijden, maar ik rijd de accu natuurlijk nooit helemaal leeg. Straks sta ik zonder stroom op de weg. Overigens kun je bij warm weer langer met de accu doen, zo viel mij afgelopen zomer op, wel 400 kilometer.”
Jij hebt ook een laadpaal in de tuin. Kan iedereen zo’n ding in zijn tuin zetten?
“Ja, dat is makkelijker dan je denkt. Als je een eigen parkeerplaats hebt, kun je in principe een oplaadpunt voor je auto bij je huis maken. Ik heb overigens geen paal, maar een apparaat tegen de muur van het huis. Laden aan zo’n punt aan huis is goedkoper dan laden aan de straat of bij een snellader. Maar het is vooral erg handig om thuis te kunnen laden.”
Wat ben je kwijt voor zo’n laadpunt?
“Er moeten wat dingen worden aangepast. Zo is de elektriciteitsinstallatie verbouwd en geschikt gemaakt voor zwaardere apparatuur. Natuurlijk moet je ook een laadpunt aanschaffen. Ik heb een aantal offertes aangevraagd en de plussen en minnen met elkaar afgewogen. Al met al was ik ongeveer 2500 euro kwijt.”
Hoe lang duurt het voordat de accu weer vol is?
“Ik laad het ’s nachts op (laag tarief voor de stroom). In vier tot zes uur is hij weer helemaal vol.”
Moet je onderweg weleens zoeken naar een stopcontact voor de auto?
“Op veel plaatsen in Nederland kun je goed laden. In Europa heb ik alleen ervaring met België: geen probleem, al is het soms even zoeken waar de paal die op de kaart in de auto is aangegeven in werkelijkheid staat.”
Overweeg je een elektrische auto? Hier lees je de regels van de gemeente Zeist omtrent oplaadpunten.
Wil je op de hoogte blijven, activiteiten en tips ontvangen over het verduurzamen van je woning? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van de werkgroep Duurzaam Den Dolder. Ga daarvoor naar nieuwsbrief-Den-Dolder-Zuid.
Tekst: Gerrit-Jan KleinJan