Doldenaren vertellen hoe zij hun huis duurzamer maken. Deze keer Koen Hendriks. Hij verwarmt zijn huis aan de Hezer Engweg al bijna drie jaar met een hybride warmtepomp. Deel 1 van een serie.

Help me even, wat is ook alweer een hybride warmtepomp?
“Hiermee verwarm ik in de winter mijn huis. Dat gebeurt met elektriciteit in plaats van gas, zoals bij een cv-ketel. Die ketel heb ik overigens nog wel. Want soms heb ik toch nog gas nodig. Als het heel erg koud is bijvoorbeeld, dan kan het voorkomen dat de warmtepomp niet voldoende capaciteit heeft. Dan helpt de cv-ketel mee om het water van de verwarming op de gewenste temperatuur te stoken.”

Nogal een stap. Waarom ben je overgegaan op een hybride warmtepomp?
“Drie jaar geleden was de overweging van mij en mijn vrouw Esther vooral om zoveel als het kan van het gas af te gaan. Zeker met de warme zomers ben ik ervan doordrongen geraakt hoe belangrijk het is om zo weinig mogelijk CO2 te produceren. Toen ik de pomp aanschafte wist ik niet of ik goedkoper uit zou zijn. Sinds de oorlog in Oekraïne besparen we duidelijk in de kosten. Ik heb de pomp al zowat terugverdiend.”

Hoeveel minder gas gebruik je?
“Ons gasverbruik – wij zijn thuis met z’n vieren – is enorm afgenomen. Ons gasverbruik was een paar jaar geleden zo’n twaalf- tot veertienhonderd kubieke meter. Afgelopen jaar was dat vierhonderd kubieke meter. Dat is, zeker met de hoge gasprijzen, nogal een besparing. Tegelijkertijd is het elektriciteitsverbruik wel fors gestegen. Die rekensom moet je wel maken.”

Je hoort weleens dat je huis héél goed geïsoleerd moet zijn voor een warmtepomp.
“Ons huis komt uit 1976, is inmiddels redelijk geïsoleerd. Bij ons werkt de hybride pomp uitstekend. Maar wij vinden negentien graden dan ook een prima temperatuur. Om te kijken of ons huis een warmtepomp trok, hebben we de watertemperatuur van de cv-ketel destijds verlaagt naar zo’n vijftig graden. Dat ging goed.”

Maakt de pomp geluid?
“Het geluid van het deel dat buiten staat, kun je vergelijken met een geruis van een airco, alleen hoor je die in de zomer en niet in de winter. Wel hebben we de kast buiten op de grond gezet. Heel bewust. Eerst hing het buitendeel aan de zijkant van het huis. Toen hoorden we, heel zacht, een zoem – contactgeluid dat via de muur binnen te horen was. Omdat ik in stilte thuis werk, vond ik dat niet prettig. Nu merken we er binnen niets meer van. Het deel dat binnen staat, hoor ik ook niet.”

Is het een groot ding, zo’n pomp?
“Dat valt erg mee, vind ik. De pomp bestaat uit twee delen. Een deel staat binnen, naast de cv-ketel. Het is een klein kastje, ongeveer de helft van de cv-ketel. Het andere deel staat buiten. Het ding ziet er van buiten uit als een airco, exact hetzelfde formaat. Eigenlijk best lelijk om eerlijk te zijn. Om die reden heb ik er een houten kast omheen gemaakt. Het oog wil immers ook wat.”

Wil je op de hoogte blijven, activiteiten en tips ontvangen over het verduurzamen van je woning? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van de werkgroep Duurzaam Den Dolder. Ga daarvoor naar nieuwsbrief-Den-Dolder-Zuid.

Tekst: Gerrit-Jan KleinJan