Nieuw natuurgebiedje de Vitaminetuin in Den Dolder
Bij de Basisschool de Kameleon is op woensdag 16 november 2022 een echt voedselbos De Vitaminetuin geplant. “Het voedselbosje is van de wijk, buurtgenoten helpen met het onderhoud. Het wordt zo ook een nieuwe ontmoetingsplek”, vertellen leerkracht Lucia Greeven en Daan Bleichrodt, één van de initiatiefnemers van het voedselbosje.
Provincie Utrecht heeft een gaaf verslag gemaakt van de Plantdag. Lees hier het hele artikel.
Ik vind dit zo belangrijk om met kinderen voedsel te kweken, daar word ik heel blij van en ben blij dat een aantal ouders dit initiatief heeft genomen.
Lekker en leerzaam voedselbosje
Het voedselbosje is een klein bosje waar dertig verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen van de plant eetbaar zijn. Zo kun je er vruchten en noten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar het leerkrachtenteam zelf mee aan de slag gaat. Kinderen die zelf groente en fruit kweken, gaan meer groente en fruit eten. Daarmee draagt dit bosje ook direct bij aan het gezondheidsbeleid van basisschool de Kameleon.
Meer weten over voedselbosjes. Lees hier.
Kinderen planten voedselbosje
Daan: “Mijn zoontje zit op de Kameleon en door mijn werk bij IVN-natuureducatie wist ik hoe leuk voedselbosjes kunnen zijn voor kinderen. Een andere ouder die ook in de buurt woont had al een initiatief voor een bloemenweide. We hebben toen besloten om samen op te trekken en de twee ideeën te combineren. We hebben nu een bloemenweide, een voedselbosje en een moestuin in verhoogde bakken aangelegd, met hulp van Van Ginkel hoveniers. Én van de kinderen natuurlijk, zij hebben de bomen voor het voedselbosje en de groenten en kruiden in de moestuin geplant. Het leuke aan een voedselbosje is dat we voedsel kweken met vaste planten en het ieder jaar meer oogst oplevert – zo maken leerlingen kennis met voedselbosbouw.”
Later dit jaar gaat de gemeente Zeist nog een hekwerk plaatsen rondom de bloemenweide, om te voorkomen dat er te veel mensen door de bloemenweide lopen en fietsen. Het olifantenpaadje blijft gewoon bestaan, maar we kijken wel of we er misschien een houtsnipperpaadje of schelpenpaadje van kunnen maken, zodat het niet steeds breder wordt. Daarnaast zijn er ook nog plannen om op dit terrein meer struiken en bomen te planten en een bijenburcht te bouwen.
Op dinsdag 21 maart 2023 is de officiële opening van het voedselbosje en vieren we samen met ouders, omwonenden en leerlingen de opening van het moestuinseizoen.
Hulp bij beheer en onderhoud
Initiatiefnemers Jurryt Zwerver en Daan Bleichrodt gaan het voedselbosje en de moestuinbakken samen met het leerkrachtenteam van de Kameleon onderhouden. Vind je het leuk om een uurtje per maand mee te helpen met het onderhoud? Stuur dan even een mailtje naar Daan Bleichrodt(d.bleichrodt@ivn.nl).