Geniet jij ook van de verse eitjes, de boerenkool, pompoenen, bloemen en veel meer lekker vers van het land bij Tuinderij Uit de Kluiten op de W.A. Hoeve? Ze hebben jouw stem nodig! Tuinderij Uit de Kluiten is in de running voor het winnen van de trofee van Kern met Pit  voor het beste idee van de provincie Utrecht.

Zeker nu ze met de bakfiets ook aan huis bezorgen, vinden steeds meer Doldernaren de weg naar de ecologische Tuinderij.

Hoe breng je je stem uit? https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdFXARCMWVTkDy03fuvvr0cKBvkqglFnwXdO_dsYMPrFrF5OA/viewform

Hieronder de plannen van Tuinderij Uit de Kluiten wanneer ze De Kern met Pit Trofee winnen!

Project
Doelstelling
Onze ecologische Tuinderij vormt een groene brug tussen de Willem Arntsz Hoeve en het dorp Den Dolder. Veel inwoners halen er hun groenten, fruit, eitjes, geitenmelk en bloemen. Maar de ouderen in ons dorp zijn vaak niet meer mobiel. Daarom brengen wij onze producten graag bij hen aan huis.

Beginsituatie
Samen met 15 vrijwilligers hebben wij de tuinderij opgericht. Het is een ontmoetingsplek geworden waar verschillen tussen mensen wegvallen. De bewoners van de Willem Arntsz Hoeve komen er graag even ontspannen of de dieren knuffelen. In het oogstseizoen liggen de producten wekelijks in onze kraam en in het najaar brengt het land volop wintergroenten voort, zoals boerenkool en spruitjes. Dankzij de verkoop van onze producten is de tuinderij kostendekkend. Sinds dit jaar brengen we met de bakfiets onze groentes, fruit, geitenmelk, eitjes en bloemen bij mensen aan huis die minder mobiel zijn, zoals de ouderen in ons dorp. En we zijn gestart met de wekelijkse verkoop van onze producten bij wijkservicecentrum Pelita in Den Dolder.

Verbeteringen voor de woonomgeving
Eerlijk, gezond en betaalbaar voedsel ligt voor de inwoners van Den Dolder nu om de hoek. De kraam is een sociale ontmoetingsplek geworden, waar bezoekers ook welkom zijn om even thee mee te drinken aan de lange tafel naast de kraam. Daar wisselen we kennis uit over biologisch verantwoord verbouwen en over duurzaamheid. Zo willen we bijdragen aan een groter bewustzijn voor een gezond leven en een gezonde planeet.

Onderdeel van een groter geheel
Op de Willen Arntsz Hoeve werken we samen met verschillende groene en culturele initiatieven. Met ’t oog op de nieuw te ontwikkelen woonwijk Bosch en Hei werken we deze tijd aan een gezamenlijk programma.

Bewoners die voordeel bij het project hebben
Iedereen in Den Dolder, inclusief de bewoners van de Willem Arntsz Hoeve. Of je nu komt tuinieren, een kopje thee drinken, groentes, geitenmelk of eitjes kopen, bloemen plukken, de dieren knuffelen of een workshop volgen. Voor iedereen is het goed toeven op Tuinderij Uit de Kluiten.

Zelfwerkzaamheid
Werkzaamheden en onderdelen die de groep gaat oppakken in de wedstrijdperiode
We gaan verder met het verbouwen van de groenten, en het verzorgen van onze dieren. Ook geven we online workshops over biologisch moestuinieren. Inmiddels hebben we goed zicht gekregen op welke verse producten mensen graag aan de kraam kopen. Met deze behoeften in ons achterhoofd plannen we onze volgende aanplant en oogst. Vanwege het grote succes gaan we door met onze wekelijkse verkoop bij wijkservicecentrum Pelita in het dorp en brengen we onze producten aan huis met de bakfiets. Daarnaast zijn we in gesprek met zorg verlenende instanties die de Tuinderij als een fijne plek zien voor hun bewoners (met dementie) die daar op een bankje met het uitzicht op scharrende kippen en altijd naar bezoekers nieuwsgierige geiten, kunnen ontspannen.