Een dorpsgenoot om trots op te zijn; Sophie Maitland (17) van de Johannes Wierlaan. Zij is vrijwilliger bij de egelopvang in Huizen. Sophie zit in het eerste jaar van de opleiding Dier & Management. Vanuit hier kwam ze in aanraking met de egelopvang en ging er stage lopen. Ze vond het zo leuk dat ze er na haar stage als vrijwilliger is gebleven.

Wist je bijvoorbeeld dat als je overdag een egel voorbij ziet lopen, er meestal iets mee aan de hand is? Het zijn namelijk schemer- en nachtdieren.

Meestal klopt er dus iets niet als je ze overdag ziet. Heb je het idee dat er iets met een egel aan de hand is dan kun je de dierenambulance of de egelopvang bellen of je brengt hem zelf naar de opvang.  Het is verstandig om hem met een handdoek op te pakken vanwege de stekels maar ze kunnen ook bijten. Ook handig is te weten dat ze net zoals katten kunnen blazen en zelfs kunnen springen. Tis maar dat je het weet. Leg ze niet op hun rug want de buik is hun zwakste plek, dan kunnen ze zichzelf niet beschermen.

Als je ze te eten wilt geven, geef dan droge kattenbrokken en water. Insecten en slakken vinden ze ook lekker maar alleen geven als je zeker weet dat er geen (slakken)gif is gebruikt.
De egels die worden opgevangen worden ook weer uitgezet. Er zijn er nu circa 100. En hier zijn open en gesloten tuinen voor nodig. Wil je een egel in je tuin, geef je dan op bij de egelopvang.

Wat ze verder goed kunnen gebruiken zijn donaties en vrijwilligers. Hier lees je er meer over.

En mocht je Sophie in het wild tegenkomen, geef haar dan een stevige knuffel 😊

Sophie Maitland bij de egelopvang