Wist je dat we een eigen weerman hebben in Den Dolder? Hendrik-Jan Buist is zijn naam en hij woont op de Palzerweg.

Tijdens een kop koffie in de tuin vertelde hij dat zijn interesse voor het weer al op middelbare school-leeftijd begon. Hij leefde toen veel buiten en dan speelt het weer een grote rol, zoals tijdens het kamperen. Dan kun je informatie gebruiken zoals waar de wind vandaan komt zodat je weet in welke richting je de tent moet opzetten, stormscheerlijnen uitzetten en vroegtijdig zware buien zien aankomen.

Op zijn 16e heeft hij aan zweefvliegen gedaan. En juist dan is het weer een belangrijke factor in verband met de thermiek, dat zijn warme opstijgende bellen lucht. ‘Wat gaat er komen?’ was zijn belangrijkste vraag. Hij ging hiervoor meteorologische gegevens verzamelen en de basis voor zijn huidige hobby was gelegd. Misschien was het niet heel verrassend dat hij vervolgens koos voor een studie fysische geografie met als richting klimatologie en meteorologie.

Op zijn vijftigste verjaardag heeft hij zijn eigen weerstation gekregen. Deze staat nu in zijn tuin, en op het dak van zijn huis staat een windmeter. De meetgegevens stelt hij beschikbaar via zijn website www.weerdd.com. Deze is voor iedereen vrij toegankelijk. Echt de moeite waard om er eens een kijkje te nemen.

De website legt de meetgegevens van Den Dolder vast zoals het aantal millimeters neerslag en wind, temperatuur en zonneschijn van de afgelopen week. Je vindt er ook allerlei links naar weer-gerelateerde verschijnselen zoals bliksem in Nederland, satellietbeelden en waterstanden. En natuurlijk kun je er ook de weersverwachting vinden voor Den Dolder van de komende 5 tot 14 dagen.

Hendrik-Jan schrijft samen met collega’s van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie een boek over ‘Wolken en het weer’. Wolken voorspellen namelijk het weer, legt hij uit en daar gaat dit boek over dat dit jaar beschikbaar kom.

Zijn tip is om wat meer naar de lucht te kijken. Welke vormen hebben de wolken, wat is de hoogte en hoe zit het met de wisselingen.

Hoge sluierbewolking die steeds dikker wordt voorspelt bijvoorbeeld dat er binnen 24 uur regen komt. Wil je wolken leren lezen? Dan is de wolkenposter die Hendrik-Jan heeft gemaakt een handig middel daarvoor. Deze is hier te bestellen.