Dagelijks fiets ik op weg naar m’n werk langs een opvallend huis. Het heeft een tijd in de steigers en achter hekken gestaan, maar onlangs is alles weggehaald en kwam er een prachtig eigentijds huis tevoorschijn. Kirsten Vonk in gesprek met Inge & Pepijn, de bewoners.

Het huis is van Inge, Pepijn en zoon Sam. Drie jaar geleden kochten ze een huis op die plek aan de Dolderseweg. Het huis bleek behoorlijk verouderd en ook nog eens heel vochtig te zijn. Wat te doen: opknappen of een nieuw huis bouwen? Ze kozen voor het laatste en vertellen hoe hun nieuwe huis tot stand kwam.

‘We komen uit Amsterdam en wilden meer buiten gaan wonen’, aldus Pepijn.

‘We wilden geen groot huis maar wel veel buitenruimte waar ik ook mijn meubelatelier kwijt kon. We zagen meteen de potentie van ons huidige adres; veel grond, grenzend aan het bos en ruimte voor een nieuw huis.

We kregen goedkeuring voor de sloop van het oude huis en na het indienen van ons nieuwbouwplan, kregen we de vergunningen om een huis te bouwen. We hebben vervolgens twee stacaravans op het terrein geplaatst waarin we uiteindelijk 3 jaar hebben gewoond.’

Inge vertelt dat ze niet per se duurzaam wilden gaan bouwen maar wel voorkeur hadden voor houtbouw i.p.v. steen en beton.

‘Hout leeft, ademt, het ‘werkt’ en het heeft een andere akoestiek en klimaat.

We werden getipt over een Scandinavisch bouwconcept met hout als basis waar we uiteindelijk voor gekozen hebben. Het bleek ook nog eens heel duurzaam te zijn; de wanden zijn geïsoleerd met vlas en hennep, het heeft driedubbele beglazing, er liggen zonnepanelen op het dak, er is een warmtepomp en het (vuren)hout dat is gebruikt voor de opbouw is circulair. We zijn ook meteen van het gas af, klaar voor de toekomst.’

Inge: ‘Het hele huis werd met een vrachtwagen én een aannemer geleverd. Zes weken later stond het geraamte al. In een jaar is het hele huis gebouwd; van fundering tot de oplevering. Pepijn heeft de afbouw volledig zelf gedaan, zoals het aanleggen van elektra, het plaatsen van wanden en het ontwerpen & bouwen van de keuken.’

Pepijn: ‘Het project heeft in totaal 3 jaar geduurd. Het eerste jaar was eigenlijk een verloren jaar omdat we niet uit het ontwerp en de kosten kwamen. We hebben vervolgens voor een ander, het huidige, ontwerp gekozen. Het duurde nog een jaar voordat de vergunningen rond waren en we groen licht kregen om te bouwen. In het derde jaar hebben we het huis kunnen bouwen.

Al met al zijn we met het nieuwe huis waarschijnlijk net zoveel geld kwijt als met het opknappen van het oude huis. Daarbij is het voordeel van een nieuw huis dat je het naar je hand kunt zetten en dat je niet snel voor verborgen gebreken komt te staan.
Het hele project heeft veel voeten in aarde gehad maar bij een volgend huis zouden we het ook weer zo doen. We hebben onderweg veel lol gehad, ook leergeld betaald maar dat hoort erbij.’

De bewoners Inge en Pepijn.