In de bosrijke omgeving van Den Dolder zijn veel platte daken op uitbouwen en schuren. Gelet op de hoge diversiteit van de omgeving is het zonde deze daken onbenut te laten. Na een bericht in de buurtapp van een gedeelte van de Pleineslaan bleek er veel interesse bij mede-straat bewoners in de Pleineslaan en bewoners van de Eekhoorn- en Dassenlaan. Heb je ook nog een grijs plat dak?  Start een bewonersinitatief!  Want dit ziet er toch prachtig uit en is super goed voor de biodiversiteit.

De interesse bleek uiteindelijk zo groot dat er in totaal een oppervlakte van 223.2m2 aan platte daken bij 9 bewoners in Den Dolder geïnventariseerd zijn en goed bevonden voor een groen sedum dak.  De beweegredenen voor het laten uitvoeren van dit plan had verschillende achtergronden bij de buurtbewoners:

  • Goed voor klimaat (gelet op afvang van co2 door de groene daken);
  • Het ziet er mooi uit en is erg goed voor de biodiversiteit daar er gebruikt wordt gemaakt van biologisch materiaal wat vogels, vlinders en bijen aantrekt;
  • Duurzaamheid en isolatie van het dak;
  • Vermindering van water afvoer via het riool;
  • Daarnaast beschikken meerdere daken over een regenton isolatie waarin het door de planten gezuiverde regenwater opgevangen kan worden en verder gebruikt.

Na een uitgebreid selectie onderzoek van verschillende aanbieders van Sedum daken is uiteindelijk gekozen voor een samenwerking met TopGroen voor de aanlevering van materiaal en installatie van de groene daken.

Ook is er een subsidie aanvraag ingediend bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Met hun Blauwe Bewonersinitiatieven regeling subsidieert zij projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied. Na toekenning van de subsidie is er vandaag gestart met de installatie van de groene daken en zal dit morgen worden afgerond.