Vorige maand was DenDolder.nl bij de boekpresentatie van Minibos in je tuin van dorpsgenoot Daan Bleichrodt en zijn collega Maarten Bruns.
Het boek is een praktische handleiding om in je eigen tuin een minibos te maken. Een boek vol kleurrijke en inspirerende voorbeelden en vrolijk geïllustreerde bijlagen. Hierin vind je onder andere plantensoorten, bodemdiertjes en vogels die je in je tuin kunt tegenkomen.

Zo’n mooi boek is er natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maarten vertelt hoe het allemaal begonnen is. Maarten en Daan waren al langer bezig met kleine buurtbossen, ook bekend als “Tiny Forests”.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos, waar buurtbewoners de natuur kunnen ontdekken. De methode is gebaseerd op de ideeën van de Japanse professor Akira Miyawaki. Miyawaki inspireerde vervolgens de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma om het op kleine oppervlaktes toe te passen. Sharma bracht zijn verhaal naar het grote (online) publiek via een TEDtalk. Zo raakten mensen over de hele wereld geïnspireerd om minibossen aan te leggen.

Vanuit IVN natuureducatie plantte Daan Bleichrodt 7 jaar geleden het eerste minibosje in Nederland. Inmiddels zijn er zo’n 170 Tiny Forests in Nederland, in buurten, op scholen en bij bedrijven (zie https://www.ivn.nl/aanbod/tiny-forest/).

Ze kregen vragen van mensen of zo’n minibos op een (nog) kleiner oppervlak mogelijk was. Als voorbeeld laat hij foto’s zien van een plek in India waar hij is geweest. Midden in woestijngebied met temperaturen van 50℃ werden op verschillende oppervlaktes bomen geplant volgens Sharma’s methode. Een foto van een paar jaar later toont bomen van 3 meter hoog, zelf op een stukje van nog geen 6㎡.

Minibossen in Nederland

Op de vraag van Daan aan expert Shubhendu Sharma of dit ook in Nederland kon, kwam het antwoord: jazeker! Als je bedenkt dat alle tuinen in Nederland bij elkaar een oppervlakte hebben zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe, dan kan het vergroenen van die tuinen natuurlijk een enorm effect hebben op de biodiversiteit. Daarop ontstond het idee om een kant en klaar pakket te ontwikkelen, waarmee mensen in Nederland in hun tuin aan de slag konden.

Ze hadden eerste wel hun twijfels: waarom hebben mensen niet meer bomen en struiken in hun tuin? Tja, Nederlanders houden nu eenmaal van nette tuinen die weinig onderhoud vragen en liefst veel gekleurde bloemen. Daarom moest het net zo makkelijk worden om van je tuin een minibos te maken als soep maken met een soeppakket van de Albert Heijn.

Maarten en Daan kwamen in contact met een hovenier in Engeland die een mini-jungle had gebouwd. Ze bezochten de locatie in Zuid-Engeland waar hij 1 hectare atlantisch regenwoud had aangelegd – dat klinkt bijzonder, maar dat kan omdat het klimaat daar dat mogelijk maakt. Een prachtige plek waar schoolkinderen outdoor education kregen. (Meer over deze mooie plek is te lezen in het boek Minibos in je Tuin).

Een praktisch handboek

Daarna begon het echte schrijfproces, samen wilden ze het zo praktisch mogelijk maken. En dat is gelukt. Na een heldere uitleg van de achtergronden van de methode volgt een duidelijk stappenplan, geïllustreerd door inspirerende voorbeeldtuinen. En je kunt zo aan de slag, je kunt achterin het boek gelijk je bestellijst van planten invullen!

Ze laten nog wat filmpjes van voorbeeldtuinen zien. De bewoners zijn onder de indruk van de transformatie in hun tuin: het maakt de hele beleving van de tuin anders. Er is meer schaduw, meer vogels en insecten en bovendien verkoeling op hete dagen.

Het aanstekelijke enthousiasme van de schrijvers zorgt ervoor dat je staat te popelen om je eigen tuin in een groene oase te veranderen en zo op je eigen kleine stukje aarde iets bij te dragen in de strijd tegen klimaatverandering.

Waar koop ik dit boek?

Minibos in je tuin is o.a. te koop via IVN https://winkel.ivn.nl/minibos-in-je-tuin.html en natuurlijk in de Bilthovense Boekhandel https://libris.nl/bilthoven/boek?authortitle=daan-bleichrodt-maarten-bruns/minibos-in-je-tuin–9789050118927

 

Meer weten?


(Advertentie)