De afgelopen jaren is het aantal meiden dat voetbalt bij DOSC, dé Dolderse sportclub, enorm toegenomen. We vroegen één van de fanatieke jeugdspeelsters onder de 13 jaar, Dewy van de Kemp (12 jaar), hoe zij haar favoriete sport: voetbal beleeft. Op het voetbalveld bij DOSC…

Vroege liefde voor de sport
Dewy begon op haar 7e al met voetbal. Na zwemles, gym en 1 les boksen was de keuze voor voetbal snel gemaakt. Ze begon als veldspeler, maar er werd haar voorgesteld of ze verdediger of keeper wilde worden. Vanaf haar 9de jaar vervult ze met heel veel energie, passie en plezier de rol als keeper. Op dit moment komt ze uit in de <13 categorie en speelt in een gemixt team met jongens en meiden. Twee keer in de week gaan ze vol energie aan de slag met de trainingen en op zaterdag wordt er (normaal gesproken) een wedstrijd gespeeld.

Voetballer Dewy bij DOSC Den Dolder

Anders dan anders
Dit seizoen loopt voor iedereen anders dan anders door de corona maatregelen. De competitie was goed en wel opgestart en moest toen helaas alweer stil gelegd worden door verscherpte maatregelen. Alleen onderlinge wedstrijden bleven mogelijk. Gelukkig kon er wel ‘gewoon’ doorgetraind worden en werden er vanuit DOSC ‘Hutspot toernooien’ georganiseerd. Tijdens zo’n toernooi spelen de spelers <13 en <14 wekelijks in gemixte samenstelling tegen elkaar. Iedere week is er een winnaar van de dag en over aantal zaterdagen achter elkaar werden individuele scores bijgehouden.

Helaas had Dewy dubbelpech want op 19 september brak ze tijdens een wedstrijd haar vinger. Zelfs de speciale keepershandschoenen die ze draagt kon dit niet voorkomen. Na 6 maanden herstel is ze sinds februari weer aangesloten bij haar team en kan ze gelukkig weer volledig meedoen.

Kick om te keepen
In haar rol als keeper voelt Dewy zich helemaal in haar element.

‘Het geeft een kick als je een moeilijke of belangrijke redding hebt, dat vier je als team en is voor jezelf als keeper heel gaaf’.

Ook ben je de enige die de rol als keeper invult, waarmee je een belangrijk onderdeel van het team uitmaakt. Binnen haar team levert Dewy ook een belangrijke bijdrage door steeds te proberen positief te zijn naar anderen en het team te stimuleren dit allemaal naar elkaar te doen. ‘Het gaat niet alleen om voetbal maar ook het sociale, dat je leuk hebt met elkaar. Je hebt er niks aan om elkaar de put in te praten als het niet goed gaat; plezier staat voorop dan komt de rest vanzelf’.

Meer dan voetbal
Het voetballen is voor Dewy meer dan voetbal. Ze heeft nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt en vanuit het voetbal dingen geleerd waar ze de rest van haar leven iets aan heeft. ‘Het belangrijkste wat ik heb geleerd is samenwerken, dat je het met elkaar doet. Daarbij kijk je met elkaar hoe je iedereen kunt laten doen waar hij/ zij goed in is. En ook dat je kijkt naar wat je hebt.

‘Ik kan een wedstrijd, waar we met 5-0 verloren hebben, maar waar we wel veel plezier hebben gehad, een mooie wedstrijd vinden’.

DOSC
DOSC draagt als club ook op een positieve manier bij aan deze beleving. De sfeer ervaart Dewy als supergoed. Op zaterdag blijven er altijd veel mensen op de club, zowel voor hun eigen wedstrijd als om bij andere teams aan te moedigen en bij het 1e te kijken. Dit geeft veel gezelligheid. Ook wordt er heel veel gedaan zodat de jeugd het naar hun zin heeft. Zowel in de organisatie van het voetbal als met sociale activiteiten daar omheen zoals bijv. een spelmiddag als ‘Voetbalstad’. Ouders en oudere jeugdleden dragen hier als vrijwilligers aan bij om dit soort dingen mogelijk te maken. Vrijwilligerswerk heeft een belangrijke plek in het verenigingsleven binnen DOSC. Door Corona staan dit soort activiteiten helaas op een laag pitje en is er op dit vlak niet veel mogelijk.

Bijzondere momenten
Als Dewy denkt aan haar mooiste herinnering dan komt als 1e de dag naar boven dat ze ‘Pupil van de week’ was bij het 1e team. Ze mocht met het team mee het veld oplopen, het publiek moedigt je aan en je mag de 1e bal van de wedstrijd scoren. Een hele gave belevenis. Na afloop kreeg ze een schilderij met handtekeningen en een bal als blijvende herinnering. Ook komt er een bijzonder wedstrijdmoment terug dat Dewy vol voor de bal ging, zich blesseerde en toch door ging. En juist toen redde ze een hele belangrijke bal uit de kruising.|

Meisjesteam 2021?
Dewy heeft heel veel plezier in het voetbal, maar als ze iets zou mogen veranderen dan zou ze het heel leuk vinden als er een compleet meisjesteam komt. Dus geen mix van jongens en meiden, maar een team met allemaal meisjes. Daarvoor is het belangrijk dat er meer meiden bij komen, dus bij deze de oproep aan alle meiden uit Den Dolder en de dorpen in de omgeving.

MEIDEN OPGELET: Lijkt voetbal je leuk, van harte uitgenodigd om een keer (vrijblijvend) mee te komen trainen!

Zin in een proeftraining?
Op maandag 22 maart organiseert DOSC van 17.00 – 18.00 uur een instuiftraining voor meisjes geboren in 2011 en 2012. Meiden van aangrenzende leeftijden, dus 8, 9,10, 11 jaar zijn ook welkom. Zij kunnen dan een keer het voetballen uitproberen bij DOSC voetbal. Voor vragen kan contact opgenomen worden met Maurits: mjrichert@hotmail.com  of mail 06-48233273.

Voor iedereen die een keer kennis wil maken met voetbal, van harte uitgenodigd voor een proeftraining. Contactgegevens vind je hier: https://www.dosc.nl/aanmelden-voetbal/.