Een kleine 2 jaar geleden zijn de turntrainingen bij DOSC gestart. Toen alles lekker draaide kwam Corona. We vroegen trainster Hedda Brink-van der Kwast hoe ze terugkijkt op deze periode en waar ze nu staan.

Turnen leeft in Den Dolder

Binnen Den Dolder waren er een flink aantal meiden die graag wilden turnen. Helaas konden zij vanwege wachtlijsten bij omliggende turnclubs nergens terecht. Een van de moeders heeft toen de stoute schoenen aangetrokken en heeft contact opgenomen met DOSC of zij ook turnaanbod zouden willen organiseren. Daar had DOSC wel oren naar en zo werden de geïnteresseerde meiden verzameld en organiseerde DOSC medio 2019 een aantal proeftrainingen. Met succes; er konden direct 2 lesgroepen opgestart worden en dit breidde zich door het seizoen heen zelfs uit naar 3 lesgroepen.

Flexibiliteit in coronatijd

De coronaperiode vroeg de nodige flexibiliteit. Na de quarantaine vanaf maart vorig jaar mochten vanaf mei de buitentrainingen weer starten. Turnen is in principe een zaalsport, maar dat weerhield DOSC er niet van om de trainingen buiten op te starten. Op het terrein van DOSC werden turntoestellen van binnen naar buiten gehaald zodat er lekker getraind kon worden. Van september tot december was iedereen blij: er kon als vanouds weer in de zaal getraind worden. Helaas was het niet van lange duur en moesten de sporthallen half december weer sluiten. Ook nu werden de buitentrainingen weer opgestart en die lopen op dit moment nog steeds. Gezien de winterse periode zonder de toestellen uit de zaal, maar dat vormt geen belemmering om er leuke trainingen van te maken.

Actief blijven met elkaar

De kinderen, hun ouders en trainsters zijn blij dat de lessen buiten door kunnen gaan. Lekker samen sporten en plezier maken en ook nog eens in de gezonde buitenlucht. Tijdens de training worden er veel spellen gedaan in combinatie met beweegvormen die aansluiten bij het turnen. Denk aan estafette, tikspellen, radslagen, handstand, koprol, kattensprong etc. Dat was in het begin wel even wennen, vooral het vele rennen en het trainen op schoenen. Inmiddels is iedereen gewend en hebben we wekelijks veel plezier met elkaar.

De meeste turnsters zouden als je het ze vraagt het liefst weer naar binnen willen, omdat je daar de echte turntoestellen kunt gebruiken zoals de brug, de balk en de mat. Maar als je kunt kiezen tussen niets doen en buiten turnen, dan is de keuze snel duidelijk: lekker buiten trainen! Tegelijkertijd zijn er ook kinderen die de buitentraining zelfs leuker vinden dan de binnentrainingen. Dat zijn mooie ervaringen die je met elkaar op doet in deze coronatijd.

Ik vind de gym superleuk, maar het liefst wil ik weer echt turnen – turnster Vera

Samen energie maken

Hedda is een ervaren trainster die actief is bij meerdere clubs in de regio. Het mooiste als trainster vindt ze het om te zien dat kinderen die binnen komen en nog niet zoveel kunnen na een aantal lessen al grote stappen voorwaarts maken. ‘Het is heel leuk om te zien als ze door te oefenen en een paar tips bijvoorbeeld de borstwaartsom of radslag kunnen. Ik wil graag ieder kind helpen om vooruit te komen. Ieder op z’n eigen tempo helpen zo ver hij/ zij kan, vanuit vertrouwen dat ze meer kunnen dan ze zelf denken.’

Als je de kinderen vervolgens ziet genieten dan geniet ik ook – trainster Hedda

Iedereen is welkom

De buitentrainingen worden altijd goed bezocht. Iedere week komen er wel vriendjes en vriendinnetje mee. Vriendjes/ vriendinnetjes mogen in deze periode van buitentrainingen kosteloos meedoen. Zo draagt DOSC turnen haar steentje bij om iedereen in deze corona periode in beweging te houden. En wie weet worden er straks een aantal lid. Alle jongens en meiden die een keer mee willen doen zijn van harte welkom!

De trainingen zijn op donderdag bij DOSC:

  • 15.30 – 16.15 uur: kinderen van 6-8 jaar
  • 16.15 – 17.00 uur: kinderen van 8-11 jaar

Graag vooraf aanmelden bij Hedda via 06-27030626.

Jongensgroep in de toekomst

Op dit moment wordt er bij DOSC voornamelijk door meiden geturnd. Er is 1 jongen die mee doet en die bij de buitentrainingen wekelijks vriendjes meeneemt. De wens is om in de toekomst een jongensgroep te starten. Om van start te gaan zijn minimaal 8 jongens nodig. Geïnteresseerde jongens kunnen dit kenbaar maken aan Hedda via 06-27030626. Hedda houdt de lijst van geïnteresseerden bij en zorgt dat er gestart wordt zodra er 8 jongens zijn.