De Prinses Maxima Manege is een begrip in Den Dolder. Gevestigd op de W.A. Hoeve bieden zij paardrijlessen en -activiteiten – aan mensen met en zonder beperking. Ieder op zijn/ haar eigen niveau, waarbij plezier voorop staat.

De manege is onderdeel van een stichting, wordt draaiende gehouden door een vrijwillig bestuur en heeft geen winstoogmerk. We gingen in gesprek met Jenneke Nijhof, dagelijkse leiding van de manege, hoe zij terug kijkt op de Corona periode en waar ze nu staan.

Spannende periode voor cliënten
Op de doordeweekse dagen zijn er cliënten op de manege voor dagbesteding. De cliënten zorgen samen met een begeleider dat de stallen gemest worden, het hooi wordt bijgevuld, paarden worden binnen gehaald en in de middag doen zij altijd een activiteit met een paard.

De Corona periode heeft veel impact gehad op de cliënten. Tijdens de 1e lockdown viel de voor hen zo belangrijke dag invulling weg wat voor erg pittig was.

Alleen de voor de verzorging van de paarden noodzakelijke medewerkers mochten op de manege aanwezig zijn. Zij probeerden de cliënten te betrekken met facebook filmpjes en live streams van bijv. pony voetbal of rebusjes. Dit werd gewaardeerd maar maakte de impact onverminderd groot. Gelukkig mochten er, zij het met strenge regels, na een aantal maanden weer cliënten komen. Je merkte wel bij iedere persconferentie dat de spanning bij de cliënten dan ook weer op liep welke maatregelen er mogelijk zouden volgen.

Gelukkig is er op dit moment weer veel mogelijk en zie je de spanning afnemen.

Paarden welzijn van groot belang
Tijdens de lockdowns mochten de medewerkers wel op de manege zijn om de paarden te verzorgen. Ook de mensen met leasecontracten mochten het paard wat zij leasen blijven trainen.

Prinses Maxima Manege Den Dolder 1

Op deze manier zijn de paarden fit gebleven en kon zodra er weer mogelijkheden ontstonden alles weer snel opgestart worden. Dit paarden welzijn is voor de Maxima Manege altijd van groot belang en komt ook tot uiting via het keurmerk paarden welzijn dat is toegekend. De paarden lopen niet te veel uren, hebben regelmatig een vrije dag op de wei en komen iedere dag buiten.

Er wordt goed naar de paarden gekeken. Welk paard is geschikt voor welke activiteiten? Is het paard nog vitaal of vindt het paard het wel genoeg?

Als Als Als het genoeg is geweest voor een paard wordt er samen naar een nieuw huis gezocht. Paarden blijven nooit langer dan 5 jaar, en als ze 18 jaar zijn gaan ze met pensioen.

Voor iedereen een passende les of activiteit
Bij de Prinses Maxima Manege rijden wekelijks 400 ruiters, grofweg tussen de 6 en 75 jaar. Dit zijn er 300 met beperking en 100 zonder beperking. De manege is lid van de branchevereniging FNRS om zo beter zichtbaar te zijn voor valide ruiters en ze meer te kunnen bieden. Uitgangspunt is dat iedereen kan paardrijden en iedereen wordt dan ook geholpen om dit op een passende manier in te vullen. De lesgroepen worden ingedeeld op niveau van rijden, waarbij het niet uitmaakt welke beperking iemand al dan niet heeft. Zo leer je met en van elkaar. Iemand met rompbalans kan bijvoorbeeld met een tillift op het paard getild worden en als nodig met ondersteuning rijden. Iemand zonder rompbalans kan rijden door middel van het huifbed. Dit zijn veelal mensen die aan bed of rolstoel gebonden zijn. Zij komen – via een tillift – op een doek te liggen, dat op de ruggen van twee even grote paarden rust. De deinende beweging en de warmte van de paarden zorgen voor meer doorbloeding en stimulering van de organen. Het resultaat van deze paardenmassage is totale ontspanning. Cliënten kunnen na een rit in het huifbed beter ademen en slapen, hebben meer kleur in het gezicht, zijn zichtbaar meer ontspannen en hebben een beter werkende spijsvertering.

Er gebeuren kleine wondertjes. Zo heb ik iemand gezien die 24 uur per dag verkrampt was en niet ontspande. Door het huifbed lukte het wel om die ontspanning te vinden.

Leren van en met het paard
De paarden worden binnen de manege op verschillende manieren ingezet, die bijdraagt aan de ontwikkeling van zowel kinderen als volwassenen. Paarden reageren instinctief op wat mensen denken, voelen en doen. In de samenwerking met het paard merk je direct wat het effect is van jouw gedrag. Het paard als spiegel helpt bij bijvoorbeeld oefentherapie en logopedie en wordt ingezet als coaching bij volwassen en kinderen.

Maatschappelijke betrokkenheid
De Maxima Manege biedt volop mogelijkheden voor maatschappelijk betrokken organisaties die op zoek zijn naar een uitje/ invulling. Teams zijn van harte welkom om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken om de accommodatie te vernieuwen of verbeteren. Zo komt ASR verzekeringen regelmatig met een afdeling om te klussen. Zij nemen dan materiaal mee en gaan dan aan de slag met een klusproject zoals de laatst gerealiseerde hooihuisjes.

Groeiend aantal ruiters en vrijwilligers
De Prinses Maxima Manege kent een grote groei in leden. Het lukt nog steeds om iedereen die zich aanmeldt te plaatsen, al wordt de uitdaging steeds groter.

Iedere week zijn er 80 vrijwilligers actief en ook dat aantal groeit nog steeds.

Er zijn vrijwilligers, die helpen bij het poetsen en zadelen en meelopen als begeleider tijdens de les. Er zijn ook vrijwilligers die helpen voeren of stallen mesten of andere klusjes voor hun rekening nemen.

Iedereen van harte welkom
Enthousiast geworden om ook te komen rijden en benieuwd naar de mogelijkheden? Of lijkt het je leuk om als vrijwilliger je steentje bij te dragen? Van harte welkom! Meer lezen over de Maxima Manege, klik hier voor een leuk artikel over paardrijplezier op de manege voor iedereen!

Je hebt geen ervaring nodig, enige voorwaarde is dat je graag in een omgeving met paarden wilt zijn.

Contactgegevens
Boshutlaantje 14
Dolderseweg 170
3734 BP Den Dolder

Jenneke Nijhof +31(0)6-15312907
info@prinsesmaximamanege.nl
www.prinsesmaximamanege.nl 


OPROEP Actie voor een betere vloer voor de paarden! Steun de Prinses Maxima Manege.

Beste ruiters en vrienden van PMM,
De Prinses Maxima Manege heeft al heel lang de wens om een vitafloor te realiseren. Met de vitafloor kunnen wij namelijk onze paarden en pony’s nog meer ondersteunen bij hun training en het helpt ook
voor blessurepreventie, het versnelt het herstel na inspanning en helpt ook tegen verzuring. Al met al is het een hele goede aanvulling in het belang van onze toppers. Maar daar is natuurlijk wel extra geld voor nodig. Daarom houden wij een actie in samenwerking met de VriendenLoterij!

Op 24 juni houden we een belacties en hoe meer mensen wij kunnen bellen hoe dichter we bij ons doel komen. Wil jij meespelen bij de Vriendenloterij voor de PMM geef dan je naam en telefoonnummer aan
ons door en dan gaan we je op 24 juni bellen. Maar vraagt het ook aan de opa en oma’s, vrienden, buren etc. Degene die de meeste namen met telefoon doorgeven krijgen een prijs namelijk:
1e prijs Priveles met instructeur naar keuze
2e prijs een MaxiMaatje

Lees hier meer informatie over de actie:  Prinses Maxima Manege scoort voor een vitafloor!