Vandaag kwam ik een onontdekt pareltje tegen in onze achtertuin; de pluktuin van Paleis Soestdijk. In de oude boomgaard en bloementuin van het paleis werden vroeger fruit, noten en bloemen geteeld voor Juliana en haar gezin.

In de boomgaard staan bomen, die al honderd jaar oud zijn. Na de dood van Prins Bernhard is 15 jaar lang vrijwel niets aan de boomgaard gedaan. Een groep vrijwilligers heeft er in 2019 nieuw leven in gebracht. Een van de vrijwilligers vertelde dat er eerst een wildgroei aan bramenstruiken overwonnen moest worden om de boomgaard weer toegankelijk te maken. Ook moesten ze de strijd aangaan met het vele gras om ruimte te maken voor het kweken van bloemen, bomen en andere gewassen.

Zonder gif en kunstmest overigens. Alles draait bij hen om samenwerken met de natuur en om biodiversiteit.

Dit is pas het tweede seizoen dat de tuin operationeel is, maar het ziet er al best volwassen uit. Mooie grote hagen, jonge en oude bomen door elkaar en waar je ook kijkt, het is overal groen.
Er is een apart gedeelte waar notenbomen staan, een ander gedeelte is ingericht met fruitbomen en er is een kruidentuin. In het najaar worden gekweekte fruit- en notenbomen te koop aangeboden.

Boomgaard Den Dolder Paleis Soestdijk

Vanaf 3 juli plukken
In de bloemenpluktuin kun je voor een paar euro je eigen boeket samenstellen. Nu is er nog weinig van te zien want de natuur komt erg laat op gang dit seizoen. Maar vanaf 3 juli kan er volop geplukt worden. Verder zijn er bijenkorven en een mooie oude kas waar onder andere druiven in gekweekt worden.

Wanneer ze open zijn? Als het hek open staat. Dat is meestal op woensdag en zaterdag. Ze zijn nog niet helemaal een geoliede machine, maar ik vind het erg knap wat deze groep vrijwilligers in zo’n korte tijd heeft weten te bereiken.

De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Overstappunt (TOP Paleis Soestdijk) aan de overzijde van het Paleis (gelegen tussen het fiets-wandelpad van het Paleis richting de Naald en de Praamgracht, niet op de Parade).

Ze hebben ook een Facebook-pagina; Bloemenpluktuin Paleis Soestdijk.

PluktuinPaleisSoestdijkbloei

Bezoekersinformatie
De Kwekerij is open op zaterdag 22 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis en het is niet mogelijk om voorafgaand te reserveren. De ingang van de kwekerij is te bereiken via het Toeristisch Overstappunt (TOP Paleis Soestdijk) aan de overzijde van het Paleis (gelegen tussen het fiets-wandelpad van het Paleis richting de Naald en de Praamgracht, niet op de Parade).

Lukt het niet om zaterdag een bezoek te brengen? Dan zien we u graag een volgende keer:
Zondag 20 juni: Midzomerdag
Zaterdagen 3 juli t/m 28 augustus: Bloemenpluktuin
Zaterdag 25 & zondag 26 september: Voedselverspilling
Zondag 24 oktober: Circulair landgoed

Bloemenpluktuin Paleis Soestdijk