De sportvereniging DOSC bestaat sinds 1948 en is een begrip in Den Dolder. Een van de 7 takken van sport van DOSC is jeu de boules. Een sport, die ook bij de jeugd booming is. We gingen in gesprek met secretaris Harry van Vlijmen om meer te weten te komen over deze gezellige sport. Zin om een keer mee te doen? Iedereen die het leuk vindt om jeu de boules eens uit te proberen is van harte welkom!

Trots
De afdeling jeu de boules is in 1999 mede opgericht door huidige voorzitter Rene van Nimwegen. Jeu de boules heeft de beschikking over 32 wedstrijdbanen (16 binnen en 16 buiten) op het DOSC sportcomplex aan de Schröder van der Kolklaan in Den Dolder.

Jeu de Boules Den Dolder

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, zo vertelt Harry trots, is het gelukt om bij de verhuizing van het oude naar het huidige DOSC complex de 16 binnen- en 16 buiten banen te realiseren.

Met deze capaciteit is de locatie heel geschikt om toernooien te organiseren, waar dan ook met veel plezier invulling aan gegeven wordt. Zowel toernooien van de officiële bondscompetitie als eigen initiatieven zoals een goede doelen toernooi waarbij de opbrengst naar het kinderhospice in Den Dolder ging.

Sportief spel
Jeu de boules is een spel met veel gezonde inspanning; het bevordert concentratievermogen, precisie en vaardigheid, waarbij het lichaam lekker in beweging is. Jeu de boules is de verzamelnaam, de spelsoort die bij DOSC wordt gespeeld heet petanque.

Jeu de Boules Den Dolder

Er zijn bij DOSC twee soorten leden: leden die alleen recreatief spelen en leden die ook wedstrijden spelen. Voor de meeste leden staat ontspanning en gezelligheid voorop. Het met elkaar een drankje doen na afloop maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Op dit moment is dit drankje na afloop helaas niet mogelijk. De corona maatregelen noopten de vereniging sinds oktober gesloten te blijven. Het jeu de boules is sinds begin april weer opgestart waarbij er in groepjes van 4 getraind wordt, helaas mag de kantine nog niet open. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het moment dat dit weer mag.

Verbinding centraal
Het gezellige sociale contact is de kracht van de vereniging. Dit uit zich ook in de manier waarop nieuwe mensen ontvangen worden. Zij worden door een van de vrijwilligers wegwijs gemaakt en krijgen de spelregels uitgelegd. De ervaring is dat er een open cultuur en prettige sfeer heerst onder de leden, wat maakt dat mensen zich snel thuis voelen.

Iedereen is welkom en wordt met open armen ontvangen!

De vereniging kenmerkt zich net als de meeste verenigingen in Nederland door het ‘voor en door leden principe’. Veel van de leden zetten zich samen met anderen in als vrijwilliger voor de club door bijv. het onderhoud van de banen te doen, de competitie/ toernooien te organiseren, bardiensten te draaien of een rol in te vullen in het bestuur. ‘Het leuke is dat je als vrijwilliger nog meer mensen leert kennen’, zo vertelt Harry. ‘Dit is geen verplichting maar leden worden hier hartelijk toe uitgenodigd’.

Plezier van jong tot oud
De leden van DOSC jeu de boules komen vooral uit Den Dolder, enkele uit de regio. Sommige mensen komen speciaal naar Den Dolder om hier met een leuk team wedstrijden te kunnen spelen. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd 55-60 jaar. De range is breed; de jongste is 30 jaar en de oudste is op zijn 90e nog steeds actief beoefenaar. Dit is het mooie aan jeu de boules, je kunt het met alle leeftijden samen spelen.

Harry vertelt dat er vorig jaar een actie is gedaan in Den Dolder om mensen uit te nodigen eens kennis te maken met jeu de boules. Ook is er een intern toernooi bij DOSC georganiseerd waar o.a. jonge voetballers en hun ouders aan mee hebben gedaan. ‘De kennismaking met de sport is heel positief, mensen vinden het heel leuk om een keer jeu de boules te spelen. De stap om lid te worden en dit als sport te beoefenen werd weinig gemaakt’, geeft Harry aan.

Jeu de Boules Den Dolder

Mogelijkheden voor uitjes en feestjes
Naast het aanbod voor de leden worden de jeu de boules banen ook verhuurd voor feestjes en personeelsuitjes. De banen worden dan gehuurd, inclusief materialen. Ook is er de mogelijkheid om de catering hierbij te regelen en als gewenst kan een van de leden een clinic geven. Je ziet dat dit ook bij jongere mensen populair is: een 30e verjaardag, een vriendengroep die eens wat anders wil doen; jeu de boules is het perfecte uitje om lekker actief bezig te zijn en in een ongedwongen sfeer met elkaar bij te kletsen. Wie hier interesse in heeft kan contact opnemen met Harry via hvanvlijmen@gmail.com om te informeren naar de mogelijkheden.

Zin om een keer mee te doen?
Iedereen die het leuk vindt om jeu de boules eens uit te proberen is van harte welkom! Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet, je wordt met plezier op weg geholpen. Van april tot sept wordt er buiten gespeeld, de andere maanden binnen.

Het schema ziet er als volgt uit:
– Maandagmiddag van 13.00 – 16.00 uur (recreatiespelers)
– Dinsdagavond van 19.15 – 23.00 uur (wedstrijdspelers)
– Vrijdagavond van 19.15 – 23.00 uur (mix recreatie- en wedstrijdspelers)
Graag voordat je wilt komen even aanmelden bij Harry via hvanvlijmen@gmail.com.