Verscholen in het groen naast Van der Valk in De Bilt ligt zorgboerderij Griftenstein & Zorg. Nieuwsgierig naar wat deze zorgboerderij te bieden heeft gingen we in gesprek met oprichter en zorgmanager Suzanne Baan.

Griftenstein & Zorg is  10 jaar geleden ontstaan vanuit Suzanne haar liefde voor paarden en het willen begrijpen wat iemand beweegt. Haar droom om met een boer te trouwen is helaas niet gelukt, een eigen paard werd wel werkelijkheid. Opgeleid als fysiotherapeut en met een uitstapje naar de psychiatrie ontwikkelde ze haar passie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in beweging te brengen. Zo ontstond het initiatief voor een dagbesteding waar paarden en bewegen centraal stonden. Dat begon allemaal bij een paardenstal aan de Utrechtseweg.

Door de snelle groei ontstond jaren later de 2e locatie aan de Holle Bilt in De Bilt. Helaas bleek het niet haalbaar om beide locaties draaiende te houden. Met pijn in het hart gaat Griftenstein per 1 april stoppen met de paardenstal aan de Utrechtseweg. Vanaf dat moment worden alle pijlen gericht op de locatie aan de Holle Bilt en zal dit met volle energie verder uitgebouwd worden.

De zorgboerderij staat open voor kinderen en volwassenen en heeft o.a. ervaring met:
– Ontwikkelings- en gedragsproblemen, bijv. ontstaan door:
o ASS, ADHD, ADD en ODD
o Hechtingsproblemen
o Angststoornissen en depressies
– Verstandelijke beperkingen zoals Downsyndroom
– Psychosociale problemen
– Tieners (vanaf 13 jaar) die tijdelijk niet naar school kunnen

Waardevolle leerervaringen in de actieve dagbesteding
Genietend van de landelijke omgeving en frisse buitenlucht gaan dagelijks kleine groepjes mensen tussen de 14 en 55 jaar met elkaar aan het werk. Er kan een keuze gemaakt worden bij ‘land en dier’ waar de kleinere dieren en de moestuin alle aandacht vragen of ‘in de horeca’ waarbij je appeltaarten mag bakken bij Van der Valk.

Om even bij te komen van het hard werken wordt er samen een balletje getrapt of worden andere sportieve activiteiten ondernomen. Eens per week is er ook tijd voor individuele begeleiding om de conditie naar een hoger niveau te brengen.

‘Als het nodig is regel ik dat de zorg tussen school, thuis en de zorgboerderij goed op elkaar aansluiten. Zo maken we de begeleiding voor het kind duidelijker. Het deed mij enorm goed om te horen dat een meisje aansluiting bij leeftijdsgenootjes vond doordat ze zich hier niet de enige voelde die ‘anders’ is’.
Hasse van Bekhoven, vaste begeleider/ orthopedagoog

 

Doordat deelnemers zowel leerervaringen op doen over werken als over zichzelf doen ze waardevolle leerervaringen op die ze de rest van hun leven met zich meenemen.

Sport, dieren en tijd voor huiswerk in de naschoolse begeleiding
In de naschoolse begeleiding komen kinderen van 7 tot 14 jaar. Met persoonlijke begeleiding wordt er gewerkt aan persoonlijke leerdoelen wat zich door vertaalt in het sporten, het bezig zijn met de dieren en het maken van huiswerk. Doordat de kinderen werken in kleine groepjes kunnen zij aan hun ontwikkeling werken zonder overweldigd te worden door alle kinderen en gebeurtenissen om zich heen.

‘Het geeft mij veel voldoening dat we bij Griftenstein & Zorg de tijd nemen om uit te zoeken wat bij iedere client past. Zo was er laatst een meisje wat heel moeilijk te motiveren is. Uiteindelijk ontdekte ik dat ze heel veel plezier had bij het boksen met ballonnen. Als ik dan ook nog een beetje met haar mee doe en wat ga plagen kan ik echt contact met haar maken. Dat geeft mij zoveel energie’. (Jantine Kok, vaste begeleider ‘land en dier’)

Tijdens vakanties is er geen naschoolse begeleiding maar is er vakantie opvang. Ook zijn er mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en logeerweekenden. Eren breed pallet aan mogelijkheden die vanuit dezelfde principes worden georganiseerd.

Een wereld samen begint bij jezelf
De deelnemers van Griftenstein zorgen voor een gezellige boel bij Van der Valk. Appeltaarten bakken, onkruid wieden, het terras vegen; er is heel wat leven in de brouwerij. Eigenaar Folkert Deenik kwam in contact met Griftenstein en toen ging het balletje rollen. Vanuit zijn missie wil hij werken aan een maatschappij waarin iedereen meetelt en circulaire voedselvoorziening bijdraagt aan een duurzamere wereld. Het begon met taarten bakken door de deelnemers en dat is inmiddels uitgegroeid tot een moestuin waar o.a. groente wordt verbouwd, varkens rollen in de modder en de kippen dagelijks zorgen voor de eieren. Allemaal zoveel mogelijk vanuit een circulair systeem. Voor de deelnemers van Griftenstein een heerlijke plek om samen te werken, leren en veel plezier te maken.

Special Obstacle Run 13 mei 2023
Om Griftenstein & Zorg op een ludieke manier bekend te maken in de omgeving werd 6 jaar geleden voor het eerst een Special Obstacle Run georganiseerd bij Down Under in Nieuwegein. Dit werd zo’n succes met deelnemers uit het hele land dat op 13 mei a.s. de 6e keer editie plaats vindt. De Special Obstacle Run draagt de naam ‘Special’ omdat het voor mensen wordt georganiseerd die niet zo snel mee zullen doen aan de bestaande Mud runs. Met een parcours van 2, 3 en 6 km worden kinderen en volwassenen uitgedaagd om de obstakels te overwinnen. Via allerlei spannende hindernissen, waar overheen of onderdoor geklauterd wordt en natuurlijk ook recht door de modder.

‘We willen mensen met een ‘hindernis’ het gevoel geven dat ze stoer zijn en trots kunnen zijn op zichzelf. We laten ze vanuit een ongedwongen sfeer letterlijk ervaren hoe het voelt om obstakels te overwinnen. We kijken hierbij naar wat mensen wel kunnen en ondersteunen en begeleiden dit vanuit een positieve benadering. Dit alles voor een positief zelfbeeld en een boost voor het zelfvertrouwen’. (Suzanne Baan, initiatiefneemster)

De inschrijving voor de 6e editie is net open, bekijk hier de website om aan te melden.

Interesse?
Is je interesse aangewakkerd voor deze mooie zorgboerderij vlakbij Den Dolder? Op de website van Griftenstein & Zorg kun je nog veel meer lezen en alle contactinformatie vinden. Er is ruimte voor nieuwe deelnemers, dus schroom niet om contact op te nemen!